Аминокиселината хомоцистеин се образува в организма по време на метаболизма друга аминокиселина - метионина.
►Хомоцистеинът сам по себе си не е толкова опасен – организмът го превръща в
глутатион (най-важният антиоксидант в организма) и в донора на метил, наречен
SAMe (s-аденозил метионин) – важно „интелигентно“ хранително вещество както за мозъка, така и за тялото.
►В идеалния случай трябва да присъства в много малки количества в кръвта.
При нездравословно хранене хомоцистеинът се натрупва в кръвта като увеличава риска от редица заболявания!
►За да се установи котцентрация на аминокиселината хомоцистеин се прави кръвно изследване
►Високите нива на хомоцистеина се свързват с повишен риск от инфаркт, костни фрактури и отслабване на паметовите функции.
►Нивата на хомоцистеина често са увеличени при пациентите с бъбречба недостаъчност пропорционално на повишението на креатинина и намаляването на гломерулната филтрация.
►Диета, богата на плодове, зеленчуци, бобови ,соеви храни,риба,чесън,магданоз,както и храна, бедна на наситени и тотални мазнини значително снижава нивата на серумния хомоцистеин.
►
Цвеклото е сред най-добрите източници на фолат и бетаин – вещества, които намаляват нивата на хомоцистеин в кръвта, а от там намаляват риска от
сърдечни заболявания и запушване на артериите.
►
Фолиевата киселина намалява повишения хомоцистеин. Въпреки че още не е доказано да повлиява развитието на коронарна атеросклероза, някои автори препоръчват широката и употреба.
►
ВитаминB-6 /Pyridoxine,който е важен за добро психично и ментално здраве,стимулира имунната система и намалява нивата на хомоцистеин