Всичко за хомоцистеина, как да намалим стойностите му
Какво е хомоцистеин ?
Аминокиселината хомоцистеин се образува в организма по време на метаболизма друга аминокиселина - метионин, есенциална аминокиселина, приемана с храна (от месо, яйца, мляко) и при здрави хора незабавно се трансформира в други продукти благодарение на действието на витамините B6 и B12 и фолиевата киселина (фолиева киселина).
Стойностите на хомоцистеин са много важни, защото, ако са прекомерно високи, могат да причинят сърдечно-съдови заболявания, увеличава се риска от тромбоза, както и появата на други състояния като невродегенеративни заболявания и чупливост на костите.
Обратно, наличието на нисък хомоцистеин не включва никакви специфични симптоми или рискове за здравето
Факторите, които го определят, често са свързани с неправилно хранене и нездравословен начин на живот. Когато е висок, той насърчава атеросклерозата, възпалителен процес, който уврежда вътрешните стени на артериите .
Неконтролираният хомоцистеин може да доведе до инсулт!
За да се установи котцентрация на аминокиселината хомоцистеин се прави кръвно изследване.
Референтни диапазони:
- От 0-30 години : 4,6-8,1 µmol / l (микромола на литър)
- От 30-59 години:
- за мъж > 6,3-11,2 µmol / l
- за жена> 4,5-7,9 µmol / l
- За тези над 59 години: 5,8-11,9 µmol / l
Изследването на нивото на хомоцистеин се препоръчва за хора, принадлежащи към групата с висок риск, т.е. тези, които са били диагностицирани например със висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания, тромбоза или атеросклероза.
Рискови фактори
- генетични - вродена метаболитна блокада, дефект в ензимите, участващи в метаболизма на хомоцистеина, причиняващ прекомерното му натрупване
- физиологични: мъжки пол, напреднала възраст, постменопаузално състояние
- хранене богато на протеини
- недостиг витамин B6, фолиева киселина , витамин B12
- стимуланти и зависимости: никотин, алкохолизъм, прекомерна консумация на кафе заболявания, включително такива, изискващи прием на лекарства, антагонистични на витамини В6, В12 и фолиева киселина
- ракови заболявания (нехранителни, включително дефицит на витамини), когато приемате метотрексат
- диабет - приемащи метформин
- бъбречна недостатъчност (нарушен бъбречен метаболизъм на хомоцистеин, прекомерна загуба на витамини по време на диализа), увреждане на черния дроб (намаляване на концентрацията на ензими и кофактори, участващи в метаболизма на хомоцистеин) - тиазиди
- епилепсия - приемащи фенитоин
- заболявания на щитовидната жлеза, особено нейния хипотиреоидизъм (намаляване на концентрацията на ензими, участващи в метаболизма на хомоцистеин)
Хранителни източници и добавки
Ако се открие хиперхомоцистеинемия, се прилага подходяща добавка и диета!
⇒Swanson Homocysteine Formula 120 caps
⇒Ostrovit Homocysteine Level Aid 60caps
⇒Снабдяването на организма с необходимите : витамини B6, B12 и преди всичко фолиева киселина.
Би било полезно да се опитаме да ограничим доставката на метионин, т.е. месото и продуктите от него. Условието обаче е поддържане на постоянен контрол на нивото на витамин B12 и незабавна компенсация.
- Фолиева киселина/ витамин B9 - зелени зеленчуци: спанак , брюкселско зеле, броколи, грах, магданоз, аспержи, маруля, зеле, боб, също цвекло, ядки, слънчогледови семки, пълнозърнести зърнени храни, цитрусови плодове, черен дроб, яйца, мая, сирене . За съжаление той е много "деликатен" витамин, чувствителен към светлина и високи температури, поради което загубите му при съхранение и готвене са значителни.
- Витамин В12 - черен дроб, риба (сьомга, скумрия, пъстърва, треска, минтай, хек), сирене, яйца, мляко, водорасли (нори, хлорела), цианоза спирулина, обогатени продукти ( соево мляко , оризова напитка и други).
- Витамин B6/ Пиридоксин - месо (пуешки гърди), риба (скумрия, сьомга, треска, минтай), шушулки (бял боб, соя), зърнени продукти (елда, ечемик, пълнозърнест ръжен хляб, кафяв ориз), моркови, брюкселско зеле, броколи, авокадо, мляко.
Хомоцистеинът, наричан холестерол на 21 век , уврежда кръвоносните съдове , както и твърде високият холестерол!