Фитнес хранене-балансирано енергийно-хранене
Предложение от испанската кухня- паеля
►НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За 6-8 порции
- 1 голяма глава кромид лук, ситно нарязана,
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани,
- 4 супени лъжици зехтин,
- 1 червена пиперка, почистена
- от семките и ситно нарязана,
- 1 зелена пиперка, почистена и ситно
- нарязана,
- 500 г дългозърнест ориз,
- 125 г грах, 2 дафинови листа,щипка шафран,
- 300 мл бяло вино
- 700 мл пилешки бульон,
- 450 г варено пилешко месо, нарязано на големи парчета,
- 225 г сварени миди или от консерва
►НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Леко запържете лука и чесъна в зехтина в голям тиган за 3-4 минути. Добавете пиперките и пържете още 2-3 минути. Прибавете ориза, граха, дафиновите листа, шафрана и разбъркайте. Излейте бульона и виното и оставете да кипне. Разбъркайте отново и захлупете с капак. Оставете да къкри на слаб огън 14-15 '" минути. За това време течността трябва да се поеме от ориза.
Добавете месото и мидите, разбъркайте внимателно и захлупете. Оставете още 2-3 минути да се задуши и сервирайте паелята в тигана.
►Калории на порция:438
Въглехидрати (г): 60; енергия: 51% Белтъчини (г): 24; енергия: 22%
Мазнини
Наситени (г): 2,5
Мононенаситени (г): 7
Полиненаситени (г): 2,5
Общо енергия от мазнини: 27%
Желязо (мг): 1,5 Калций (г): 96







