Folic Acid преди и по време на бременност
- Фолиева киселина представлява водноразтворим витамин от B комплекса, който съдейства за изграждането на здрави клетки.Познат е под името Витамин В-9,като водно разтворим означава, че не се задържа дълго време в тялото и трябва да се набавя ежедневно, за да се поддържат необходимите здравословни нива.
- Vitamin B9 е един от витамините, които най-трудно се усвояват от човешкото тяло и много често се стига до недостига му.
- Фолиева киселина напълняване:по време на значително нарастване на тялото или при бременност нуждата от допълнителен прием на фолиева киселина таблетки е задължителен.
- Недостиг на Фолиева киселина може да доведе до: риск от анемия ,изоставане в умственото развитие на детето, умора,загуба на апетит, болки в корема, гадене и диария,косопад,кожи промени,ранички в устната кухина и гърлото и др.
- Комбинацията на В12 и фолиева киселина дава повече енергия на вашето тяло.
- Фолиева киселина прием понижава риска към сърдечно-съдови заболявания,подобрява производството на червени кръвни тела,оказва положително въздействие върху тонуса и функциите на нервната система.
⇒Пиете ли фолиева киселина без бременност?
Препоръчителна дневна доза фолиева киселина:
- бременни или кърмачки – 400-800 мкг/ден
- деца – 40-60 мкг/ден
- за възрастни – 200-400 мкг/ден
Фолиева киселина действие:
Фолиева киселина е продукт за жените, особено преди бременността и по време на бременност, анти-анемия, допълнително здравето по време на менструация. Фолиевата киселина е необходима за развитието, деленето на клетките и образуването на червените кръвни клетки, се намира в зелени зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове и черния дроб, пилешко, обаче, ще бъде по-добре абсорбира в тялото допълнителна форма, играе важна роля в създаването на нови клетки и ги поддържа, особено важно по време на клетъчното деление и растеж на бебета и бременни жени. Липсата на фолиева киселина, за да забави процеса на синтеза на ДНК и деленето на клетките, които засягат области на бърза регенерация на клетките в костния мозък. Дефицитът на фолиева киселина е бавен синтеза на ДНК, докато тя не засяга синтеза на РНК и протеини, които създават повече червени кръвни клетки в кръвта, наречени суровина червените кръвни клетки, за да предизвика липсата на нормални червени кръвни клетки и анемия причина червените кръвни клетки. Фолиевата киселина е от съществено значение за ДНК дублиране и помага за предотвратяване на ДНК мутации, което е канцерогенен фактор. Фолиевата киселина предотвратява образуването на дефекти на невралната тръба в началото на бременността, помага на мозъка и гръбначния мозък, изложени на амниотичната течност причиняват дефекти раждане. Фолиевата киселина намалява образуването на хомоцистеин, като по този начин намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт, както за мъже, така и жени, в същото време играе важна роля в борбата срещу някои форми на рак, особено рак на дебелото черво звена
Фолиева киселина употреба:
- За жени, особено преди бременността и по време на бременност (намалява значително риска от вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб на бебето/Spina bifida )
- Употребява се за предотвратяване на ДНК мутации.
- За предотвратяване на анемия и други заболявания, причинени от липсата на желязо.
- Допълнително здраве по време на менструация.
- Използва се срещу алергии,понижава образуването на хомоцистеин,
- Придаване на енергия и тонус
- Понижава риска от сърдечно-съдови болести
- Стимулиране на нервната система
⇒Формата на фолиевата киселина, използвана при хранителните добавки, се усвоява по-добре от тази в храната.
Фолиева киселина цена
Фолиева киселина хранителни източници: суровите зелени зеленчуци - салатите, спанакът, грахът, магданозът, броколите, хлябът. Фолиева киселина храни: голямо количество Витамин В-9 има и в черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия.