Biological Value (BV)
Биологична стойност (BV) на протеин е стойност, която измерва колко добре тялото може да абсорбира и използва протеина. Колкото по-висока е биологичната стойност на протеин, който използвате, толкова повече азот тялото ви може да поеме, да ползва, и задържа. В резултат на приема на протеини с най-висок BV тялото усвоява най-много и най-пълноценно това което ядете, това е от основно значение за вашето възстановяване и мускулна маса!.Сега вече ще можете да си отговорите и на въпроса - защо има разликата в цената между различните протеини и заслужава ли си да плащам по-скъпо?
В много статии се пише за степента на усвояване и поддържане на положителен азотен баланс, като основна причина за определяне на биологичната стойност на протеина. Така е естествено, но във много малко от статиите обръщат внимание, че степента на усвояване и поддържане на положителен азотен баланс зависи и от фактори като - Възраст, тегло , пол, общо фитнес ниво-състезателно/средно, напреднал/любител, интензивност на натоварванията, генетични фактори, препарати които се използват за подобряване на протеиновия синтез.
С други думи, протеини с еднаква биологична стойност използвани от различни индивиди, ще се усвояват по различен начин в зависимост от посочените фактори. Това отговаря на логичните въпроси, защо едни индивиди приемат 2 грама протеин на килограм тегло и не го усвояват пълноценно. И други атлети, които стигат до 5 грама протеин на килограм тегло и усвояват всичко пълноценно. И в двата случая се приемат еднакви източници на протеин с висока биологична стойност. Така че по-горе посочените фактори са от основно значение за усвояването на протеина и поддържане на положителен азотен баланс. Когато се правят такива, проучвания, включващи биологична стойност обикновено правилата са доста строги; тестваните хора са на строги диети и не участват в интензивни натоварвания, които могат да доведат до употребата на протеини като източник на енергия. Такива мерки обикновено водят до сравнително точни резултати! И естествено тогава степента на усвояване и положителния азотен баланс може да се засече коректно.
Взимайки под внимание и по-горе написаното, Biological Value (BV) на протеините се определя от :
⇒степен на смилаемост (Digestibility, D), т.е. абсорбцията на разградения по храносмилателния път protein.
⇒поддържане на положителен азотен баланс
Биологичната ценност - (Biological Value, BV) се изразява със съотношението BV = B/A, където B е задържаният в организма азот, а А - абсорбираният от храната чрез храносмилателната система азот. Много често на хранителните добавки за покачване на мускулна маса - протеини, аминокиселини, пише за поддържане на положителен азотен баланс, и редовно ме питат какво е това? Азотният баланс се определя от количеството на усвоения азот, отнесен към количеството на излъчения с урината азот. Когато количеството на усвоения азот е по-голямо от количеството на излъчения е налице положителен азотен баланс. Наблюдава се при подрастващи организми, когато в тях се натрупва телесна маса. Среща се още при бременност, при възстановяване след тежки и продължителни заболявания и при усилени фитнес тренировки, при което се натрупва мускулна маса.
В обратния случай е налице отрицателен азотен баланс. Наблюдава се при стареещи организми, при тежко и продължително боледуване. Нужните на оргазнима белтъци са в зависимост от пол, възраст, тегло ,физически натоварвания,цели.
Протеините са основен източник на азот в диетата на индивида, установено, че средното съдържание на азот в белтъците е 16%. Това е основна изходна точка за всички методи, които качествено и количествено определят белтъците. За оценка на биологичната стойност се използват две основни групи методи - биологични и химични.Концентрацията на азот се използва за измерване на биологичната стойност на протеина. Количеството на азота в протеините на дадена храна се измерва , по количеството на азот в организма което се изхвърля . С този метод на измерване, се предполага, че протеинът в действителност, е единственият източник на азот в диетата. От това следва ,че количеството на протеин може да бъде изчислен въз основа на разликата между стойността на азот от първоначално приетия протеин и количеството отделян азот. Азотът, който не се отделя принадлежи към протеините, които се разграждат и се използва за изграждане на други протеини в тялото-мускулна маса. Този метод обаче, има слабост, неможе да се предвиди влиянието на факторите които изложихме по-горе в статията! Възраст, тегло , пол, общо фитнес ниво-състезателно/средно напреднал/любител, интензивност на натоварванията, генетични фактори, препарати които се използват за подобряване на протеиновия синтез.
* Тук обаче тябва да направим веднага едно уточнение, в по-горе изброените стойности * са за хранителни продукти а не протеини на прах! Тоест когато става въпрос за соя например, нямаме предвид соев протеин или особенно Soya Protein Isolate 90% където усвояването е значително по-високо в някои случаи даже достига до 97%.
Същото се отнася и за говеждото месо съответно - Beef Amino, грах и Super Pea Protein Isolate. В зависимост от начина на преработка /йонно-обменени изолати, произведени при ниски температури при кръстосана микро/нанофилтрация суроватъчни изолати и Хидролизираният суроватъчен протеин/ степента на усвояване е много висока. Съответно и цената им става висока. Но мисля ,че вече си отговорихте на въпроса защо има разлика в цените на протеините и дали си заслужава да платите по-скъпо.Нашият отговор е -"Да"! А избора оставяме на вас.
автор: Иван Пашов
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Индийски босилек (Ocimum sanctum) има множество ползи за здравето, благодарение на уникалния си състав.Съдържа множество биологично активни съединения,…
Поликистозният овариален синдром (PCOS) е хормонално разстройство, което може да наруши месечния цикъл, причинявайки симптоми като нередовен…
Отслабване и антиоксидантна защита от грейпфрут 100% Natural Naringin представлява натурален цитрусов биофлавоноид, извлечен от кората на грейпфрута,…
Рибеното масло е една от най-популярните хранителни добавки в света .Доказано е, че и рибеното и това от крил подобряват здравето на сърцето…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2024 Всички права запазени FHL.BG