Biological Value (BV)
Биологична стойност (BV) на протеин е стойност, която измерва колко добре тялото може да абсорбира и използва протеина. Колкото по-висока е биологичната стойност на протеин, който използвате, толкова повече азот тялото ви може да поеме, да ползва, и задържа. В резултат на приема на протеини с най-висок BV тялото усвоява най-много и най-пълноценно това което ядете, това е от основно значение за вашето възстановяване и мускулна маса!.Сега вече ще можете да си отговорите и на въпроса - защо има разликата в цената между различните протеини и заслужава ли си да плащам по-скъпо?
В много статии се пише за степента на усвояване и поддържане на положителен азотен баланс ,като основна причина за определяне на биологичната стойност на протеина.Така е естествено ,но във много малко от статиите обръщат внимание ,че степента на усвояване и поддържане на положителен азотен баланс зависи и от фактори като-Възраст, тегло , пол, общо фитнес ниво-състезателно/средно напреднал/любител, интензивност на натоварванията,генетични фактори,препарати които се използват за подобряване на протеиновия синтез.С други думи ,протеини с еднаква биологична стойност използвани от различни индивиди,ще се усвояват по различен начин в зависимост от посочените фактори.Това отговаря на логичните въпроси ,защо едни индивиди приемат 2 грама протеин на килограм тегло и не го усвояват пълноценно.И други атлети ,които стигат до 5 грама протеин на килограм тегло и усвояват всичко пълноценно.И в двата случая се приемат еднакви източници на протеин с висока биологична стойност.Така че по-горе посочените фактори са от основно значение за усвояването на протеина и поддържане на положителен азотен баланс.Когато се правят такива, проучвания, включващи биологична стойност обикновено правилата са доста строги; тестваните хора са на строги диети и не участват в интензивни натоварвания , които могат да доведат до употребата на протеини като източник на енергия . Такива мерки обикновено водят до сравнително точни резултати!И естествено тогава степента на усвояване и положителния азотен баланс може да се засече коректно.
Взимайки под внимание и по-горе написаното, Biological Value (BV) на протеините се определя от :
⇒степен на смилаемост (Digestibility, D), т.е. абсорбцията на разградения по храносмилателния път protein.
⇒поддържане на положителен азотен баланс
Биологичната ценност-(Biological Value, BV) се изразява със съотношението BV = B/A, където B е задържаният в организма азот, а А - абсорбираният от храната чрез храносмилателната система азот.Много често на хранителните добавки за покачване на мускулна маса-протеини,аминокиселини, пише за поддържане на положителен азотен баланс,и редовно ме питат какво е това?Азотният баланс се определя от количеството на усвоения азот, отнесен към количеството на излъчения с урината азот. Когато количеството на усвоения азот е по-голямо от количеството на излъчения е налице положителен азотен баланс. Наблюдава се при подрастващи организми, когато в тях се натрупва телесна маса. Среща се още при бременност, при възстановяване след тежки и продължителни заболявания и при усилени фитнес тренировки, при което се натрупва мускулна маса. В обратния случай е налице отрицателен азотен баланс. Наблюдава се при стареещи организми, при тежко и продължително боледуване. Нужните на оргазнима белтъци са в зависимост от пол, възраст, тегло ,физически натоварвания,цели.
Протеините са основен източник на азот в диетата на индивида , установено, че средното съдържание на азот в белтъците е 16%. Това е основна изходна точка за всички методи, които качествено и количествено определят белтъците. За оценка на биологичната стойност се използват две основни групи методи - биологични и химични.Концентрацията на азот се използва за измерване на биологичната стойност на протеина. Количеството на азота в протеините на дадена храна се измерва , по количеството на азот в организма което се изхвърля . С този метод на измерване , се предполага, че протеинът в действителност, е единственият източник на азот в диетата. От това следва ,че количеството на протеин може да бъде изчислен въз основа на разликата между стойността на азот от първоначално приетия протеин и количеството отделян азот. Азотът ,който не се отделя принадлежи към протеините, които се разграждат и се използва за изграждане на други протеини в тялото-мускулна маса.Този метод обаче ,има слабост ,неможе да се предвиди влиянието на факторите които изложихме по-горе в статията!Възраст, тегло , пол, общо фитнес ниво-състезателно/средно напреднал/любител, интензивност на натоварванията,генетични фактори,препарати които се използват за подобряване на протеиновия синтез.
* Тук обаче тябва да направим веднага едно уточнение,в по-горе изброените стойности * са за хранителни продукти а не протеини на прах!Тоест когато става въпрос за соя например ,нямаме предвид соев протеин или особенно Soya Protein Isolate 90% където усвояването е значително по-високо в някои случаи даже достига до 97%.Същото се отнася и за говеждото месо съответно -Beef Amino ,грах и Super Pea Protein Isolate.В зависимост от начина на преработка /йонно-обменени изолати, произведени при ниски температури при кръстосана микро/нанофилтрация суроватъчни изолати и Хидролизираният суроватъчен протеин/ степента на усвояване е много висока.Съответно и цената им става висока.Но мисля ,че вече си отговорихте на въпроса защо има разлика в цените на протеините и дали си заслужава да платите по-скъпо.Нашият отговор е -"Да"! А избора оставяме на вас.
Всеки ден планк - упражнение за стегнат корем Планкът в последно време стана едно от най- популярните упражнения за корем и се включва…
Магнезиево олио за мускулна релаксация Защо се препоръчва употребата на локално магнезиево олио? Magnesium Oil насърчава усвояването на магнезий…
Натурални гама токофероли, нещо различно от синтетичния Е308 Доскоро ролята на витамин Е все още не беше известна. Ето защо този, който обикновено…
Калциев лактат е неутрална сол, с която се свързва калцият, за да се усвои от организма. Когато се свърже с млечна киселина, се образува калциев…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2018 Всички права запазени FHL.BG