Фитнес хляб от диетично брашно
Хлябът и много важна част от храненето, особено ако сте на диета или просто държите, храната, която приемате да е здравословна. Брашното е основана негова съставка, получена обикновено от зърнена култура - пшеница, ръж овес, просо, царевица, ориз, нахут и др. Други не толкова популярни съставки са елда, соя, тапиока, картофи, кестени и др. За всички привърженици на здравословно хранене препоръчваме да избягват хляб от бяло брашно, защото освен всичко останало, при технологическа обработка на зърното са загубени почти всички ценни микронутриенти, които съдържа. Насочете се към хлебни изделия произведени от пълнозърнести брашна, а по възможност си ги правете сами в къщи, за да сте сигурни в това, което има в съдържанието им.
На пазара се предлагат различни видове брашна, но ние ви предлагаме наистина качествени напълно натурални продукти , зад които стоят с името си френски производители:
⇒Брашно фитнес микс със зелен чай
⇒Диетичен микс брашно
⇒Спортен микс с брашно от бобови растения
Ако прибавите неовкусен протеин около 30-50 грама ще получите страхотен домашен протеинов хляб!
Една от най-важните съставки на зърното е неговата обвивка, поради тази причина гледайте типа брашно ,който купувате да е с по-висок процент, което означава по-голямо пепелно съдържание или респективно по-голямо количество обвика на зърното.
- Тип 500 е бяло пшенично брашно
- Тип 1150 е типово пшенично брашно
- Тип 1750 пълнозърнесто при ръжта.
- Тип 1850 е пълнозърнесто при пшеницата (Грахам)
- Тип 2000 е пълнозърнесто брашно от лимец
Избягвайте царевично брашно, то е бедно на белтъчини и богато на въглехидрати, съдържа над 85% нишесте. Ръжено брашно се отличава доста от пшеничното брашно по химичен състав, също така съдържа повече лизин и треонин, както и собствени захари. Най-добрия вариант пълнозърнесто брашно, при което не се отделя нито една част от обвивката на зърното и така се запазват всички полезни съставки в него.
Безглутенови брашна
Протеинът глутен, към който някои хора имат непоносимост се съдържа в ръжта, овеса, житото и ечемика, затова трябва да се избягват тези видове брашна.
Видове брашно без глутен : Бадемово брашно, Сусамово брашно, Соево брашно, Кокосово брашно, Брашно от нахут, Брашно от киноа, Брашно от елда, Брашно от амарант, Брашно от просо, Брашно от кафяв ориз, Кестеново брашно, Брашно от тапиока (нишесте), Картофено нишесте.