Панкреатин ензими се произвеждат от панкреасът и са от съществено значение както за храносмилането, така и за усвояването на хранителни вещества. Панкреатичните ензими, които улесняват разграждането на храната на по-малки молекули, позволяват на тялото да усвои мазнините, витамините и минералите и аминокиселините от които се нуждае. Какво е панкреатин ? Как действа той? Има ли панкреатин странични ефекти ? Ще отоговорим на тези въпроси в тази статия.
Как храносмиламе храната ?
Храносмилането и усвояването на хранителните вещества е сложен процес, който се осъществява в продължение на няколко часа от момента, в който започнете да се храните. Панкреасът произвежда ензима панкреатин, който служи за разграждането на храната. Панкреасът всъщност не е орган, а дълга триъгълна жлеза, разположена дълбоко в корема, между гръбначния стълб и стомаха. Част от панкреаса се намира до кривата на дванадесетопръстника, първата част на тънките черва. Дванадесетопръстника е мястото, където много храносмилателни сокове влизат в стомашно-чревния тракт и помагат за разграждането на храната, която ядете.
Панкреасът също помага за контролиране на кръвната захар чрез секретиране на хормони като инсулин и глюкагон. Основните ензими, който се произвеждат в панкреаса включват амилаза, липаза и протеаза.
Най-честите причини да имате дефицит на този ензим включват панкреатит, кистозна фиброза, различни автоимунни заболявания, алкохолизъм или операция, която засяга стомашно-чревния тракт.
⇒Недостиг / дефицит на храносмилателни ензими {виж статия}
⇒Now Foods Pancreatin 10X 200 mg 100 caps
⇒Биохерба Панкреатин 10x 200 мг 100 капс.
Панкреасът отделя храносмилателния "сок", състоящ се от две съставки: храносмилателни ензими и бикарбонат. Бикарбонатът неутрализира стомашната киселина и прави панкреасните секрети по-алкални.
Всички ензими са катализатори, които правят възможно превръщането на молекули от една форма в друга. Храносмилателните ензими са вещества, отделяни от тялото, за да превърне по-големи молекули (макроелементи, които наричаме протеини, въглехидрати и мазнини) в по-малки молекули. В допълнение към храносмилателните ензими, жлъчката и солната киселина също помагат при храносмилането.
Има повече от 2700 вида ензими в човешкото тяло, всеки със своя собствена роля. Ние произвеждаме най-много храносмилателни ензими в панкреаса, въпреки че се произвеждат и в други части на храносмилателната система.
Разполагаме с различни ензими, които разграждат различни видове молекули, включително протеини, мазнини, въглехидрати, фибри и киселини. Нормално функциониращият панкреас отделя около 1,5 литра панкреатичен сок в дванадесетопръстника всеки ден.
Основните ензими, произвеждани от панкреаса, включват:
⇒амилаза (разгражда въглехидратите)
⇒протеаза (разгражда протеинови пептидни връзки)
⇒липаза (разгражда мазнините).
Има и други храносмилателни ензими, които имат уникални роли, включително рибонуклеаза, дезоксирибонуклеаза, желатиназа, фитаза, пектиназа, лактаза, малтаза и захараза.
Те помагат за разграждането на елементи като желатин, фитинова киселина и други.
⇒Видове храносмилателни ензими
⇒Храносмилателни ензими действие {прочети статия}
Как да произвеждате панкреатични ензими ?
За увеличаване производството на панкреатични ензими, препоръчваме следното:
Ензимите, извлечени от растенията, могат да се използват за подпомагане на много аспекти на храносмилането, включително засилване на апетита, разграждане на големите молекули, усвояване на хранителните вещества и намаляване на стреса на органите.Особено подчертани са пресните / суровите ензими, тъй като се казва, че топлината унищожава деликатните ензими на растенията.
Тези странични ефекти: като Болка в корема, Диария, Запек, Умора, Гадене, Виене на свят, Главоболие, Сърбеж и други са възможни, но не се случват често. Някои от нежеланите реакции могат да бъдат много редки. Консултирайте се с лекар преди да започнете да приемате панкреатични ензими, тъй като те са много силни и ще окажат влияние на процесите в тялото.
Противопоказания: да не се приема при хроничени и остър панкреатит!
Съвременните условия на живот са в основата на храносмилателните разстройства, понякога дори без да има истинска причина за тях. Докато пробиотиците са доказали, че са много мощни и полезни в тази област, храносмилателните ензими също са изключително важни добавки. Панкреатинът е комбинация от ензими, които улесняват храносмилането и предотвратяват храносмилателните разстройства. Ако тялото ви не произвежда достатъчно панкреатични ензими, е необходимо да си ги набавите от външни източници като хранителни добавки, които лесно и бързо ви снабдяват с необходимите ензими.
Автор: Георги Николов
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
С напредване на възрастта много хора забелязват спад в когнитивните си способности, като загуба на памет, затруднена концентрация и забавено…
Витамин Е е мощен антиоксидант, който играе ключова роля в поддържането на здравето и младежкия вид на кожата, като помага при сухота и предотвратява…
Естествени решения за по-добър сексуален живот Сексуалното здраве е неразделна част от нашето цялостно благосъстояние. Проблемите с либидото…
Как да поддържаме кожата свежа и еластична Сухата и дехидратирана кожа е често срещан проблем, който засяга много хора, особено в студените…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2024 Всички права запазени FHL.BG