Панкреатин ензими се произвеждат от панкреасът и са от съществено значение както за храносмилането, така и за усвояването на хранителни вещества. Панкреатичните ензими, които улесняват разграждането на храната на по-малки молекули, позволяват на тялото да усвои мазнините, витамините и минералите и аминокиселините от които се нуждае. Какво е панкреатин ? Как действа той? Има ли панкреатин странични ефекти ? Ще отоговорим на тези въпроси в тази статия.
Как храносмиламе храната ?
Храносмилането и усвояването на хранителните вещества е сложен процес, който се осъществява в продължение на няколко часа от момента, в който започнете да се храните. Панкреасът произвежда ензима панкреатин, който служи за разграждането на храната. Панкреасът всъщност не е орган, а дълга триъгълна жлеза, разположена дълбоко в корема, между гръбначния стълб и стомаха. Част от панкреаса се намира до кривата на дванадесетопръстника, първата част на тънките черва. Дванадесетопръстника е мястото, където много храносмилателни сокове влизат в стомашно-чревния тракт и помагат за разграждането на храната, която ядете.
Панкреасът също помага за контролиране на кръвната захар чрез секретиране на хормони като инсулин и глюкагон. Основните ензими, който се произвеждат в панкреаса включват амилаза, липаза и протеаза.
Най-честите причини да имате дефицит на този ензим включват панкреатит, кистозна фиброза, различни автоимунни заболявания, алкохолизъм или операция, която засяга стомашно-чревния тракт.
⇒Недостиг / дефицит на храносмилателни ензими {виж статия}
⇒Now Foods Pancreatin 10X 200 mg 100 caps
⇒Биохерба Панкреатин 10x 200 мг 100 капс.
Панкреасът отделя храносмилателния "сок", състоящ се от две съставки: храносмилателни ензими и бикарбонат. Бикарбонатът неутрализира стомашната киселина и прави панкреасните секрети по-алкални.
Всички ензими са катализатори, които правят възможно превръщането на молекули от една форма в друга. Храносмилателните ензими са вещества, отделяни от тялото, за да превърне по-големи молекули (макроелементи, които наричаме протеини, въглехидрати и мазнини) в по-малки молекули. В допълнение към храносмилателните ензими, жлъчката и солната киселина също помагат при храносмилането.
Има повече от 2700 вида ензими в човешкото тяло, всеки със своя собствена роля. Ние произвеждаме най-много храносмилателни ензими в панкреаса, въпреки че се произвеждат и в други части на храносмилателната система.
Разполагаме с различни ензими, които разграждат различни видове молекули, включително протеини, мазнини, въглехидрати, фибри и киселини. Нормално функциониращият панкреас отделя около 1,5 литра панкреатичен сок в дванадесетопръстника всеки ден.
Основните ензими, произвеждани от панкреаса, включват:
⇒амилаза (разгражда въглехидратите)
⇒протеаза (разгражда протеинови пептидни връзки)
⇒липаза (разгражда мазнините).
Има и други храносмилателни ензими, които имат уникални роли, включително рибонуклеаза, дезоксирибонуклеаза, желатиназа, фитаза, пектиназа, лактаза, малтаза и захараза.
Те помагат за разграждането на елементи като желатин, фитинова киселина и други.
⇒Видове храносмилателни ензими
⇒Храносмилателни ензими действие {прочети статия}
Как да произвеждате панкреатични ензими ?
За увеличаване производството на панкреатични ензими, препоръчваме следното:
Ензимите, извлечени от растенията, могат да се използват за подпомагане на много аспекти на храносмилането, включително засилване на апетита, разграждане на големите молекули, усвояване на хранителните вещества и намаляване на стреса на органите.Особено подчертани са пресните / суровите ензими, тъй като се казва, че топлината унищожава деликатните ензими на растенията.
Тези странични ефекти: като Болка в корема, Диария, Запек, Умора, Гадене, Виене на свят, Главоболие, Сърбеж и други са възможни, но не се случват често. Някои от нежеланите реакции могат да бъдат много редки. Консултирайте се с лекар преди да започнете да приемате панкреатични ензими, тъй като те са много силни и ще окажат влияние на процесите в тялото.
Противопоказания: да не се приема при хроничени и остър панкреатит!
Съвременните условия на живот са в основата на храносмилателните разстройства, понякога дори без да има истинска причина за тях. Докато пробиотиците са доказали, че са много мощни и полезни в тази област, храносмилателните ензими също са изключително важни добавки. Панкреатинът е комбинация от ензими, които улесняват храносмилането и предотвратяват храносмилателните разстройства. Ако тялото ви не произвежда достатъчно панкреатични ензими, е необходимо да си ги набавите от външни източници като хранителни добавки, които лесно и бързо ви снабдяват с необходимите ензими.
Автор: Георги Николов
Как организма реагира при стрес и кои Витамини и минерали помагат Какво е стрес Когато сме изправени пред необичайна ситуация или когато…
Какво представлява Натурална яйчена мембрана? NEM Естествена мембрана от яйчени черупки революционно решение за здрави кости, сковани…
Какво представлява ZMA? ZMA добавка се състоят от цинков monomethionine и аспартат (30 мг), магнезиев аспартат (450 мг) и витамин B 6 като пиридоксин…
Защо трябва да завишим прием на цинк при диета Цинк е важен за продукцията на хормоните на щитовидната жлеза. Той поддържа стойностите…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2021 Всички права запазени FHL.BG