Пристрастяването към захарта е истински проблем в нашето общество и има добра причина за това, тя е абсолютно навсякъде! Толкова е много, че сега се смята, че едно дете на 12 години е консумирало толкова захар, колкото дядо му през целия си живот. А захарта е доста опасна, тъй като е в основата на механизмите на всички болести (диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и др.). Висчки сме пристрастени към захарта до различни степени, без да сме наясно с това. В тази статия ще откриете какви са последствията и с какво да замените бялата захар в дневния си хранителен режим.
Важно е да напомним, че бялата захар е празна калория, т.е. тялото не се нуждае от нея за до функционира. В нея липсват витамини, минерали и микроелементи, тоест захарта е само за да прави храната която ядем по-вкусна. Тя не е необходим елемент от диетата и когато приемаме захар, правим съзнателен избор. Според американски проучвания, захарта има пристрастяваща сила, която е сравнима или дори по-голяма от тази на кокаина. Стимулирането на мозъка и поведението на невротрансмитерите по време на консумацията на захар и при приемането на кокаин са подобни.
Тези твърдения бяха отричани от компании които разчитат на големи количества захар в храните си, но за съжаление тези твърдения са верни. Днес консумираме все повече и повече захар директно и индиректно (в храните, който съдържат голямо количество захар). Това се дължи на факта, че има огромни компании, които имат интерес да бъдем пристрастени към техните продукти.
В днешно време това е проблем, който ще стане още по-актуален за нашите деца. Просто погледнете цифрите на затлъстяване, рак и диабет в Япония, Америка, Европа и по света. Болести като диабет, никога не са били толкова широко разпространени.
Консумацията на захар води до увеличаване на теглото и следователно до затлъстяване и следователно до диабет и следователно до сърдечно-съдови заболявания. Но това не спира дотук. Твърде много захар също е причина за хронично възпаление, като много области водят до автоимунни заболявания и рак. Повече хора страдат от рак, отколкото мислим в момента. Днес ролята на захарта при появата на рак на храносмилателната система и рак на гърдата е видима.
Най-лошата част от всичко, е че децата ни са потърпевши на този нов бум. Това е първият път в историята, който започва да се използва термина епидемия на диабет при деца под 12-годишна възраст.
Във вашата кухня или във фабриките на хранителната промишленост, захарта е станала основа на всяко ястие. Подобрява вкуса, коригира киселинността, служи като консервант. Накратко, тя е навсякъде! Поради тази причина силно препоръчваме да намерите здравословна алтернатива на захарта. В противен случай ще излагате себе си и вашите деца на редица заболявания и болести, който могат да бъдат лесно избегнати.
►Стевия
Това е един от най-популярнит заместители на захарта. От векове екстрактът от стевия е бил използван от хора в Южна Америка като захар и в лекарствени напитки. Наричат ??го ка'а-хе, което означава сладка трева. Стевията има подслаждаща способност почти 300 пъти по-голяма от тази на захарозата. Тя е много концентрирана и поради тази причина можем да използваме по-малко от нея, за да осладим няшите ястия.
Основното предимство на стевията, е че не съдържа калории или въглехидрати. Това я прави подходяща за диабетици и при диети. Стевията може да бъде полезна за хора, които подслаждат горещите си напитки, като кафе и чай особено ако ги пият всеки ден. За разлика от други подсладители като аспартам, стевията може да бъде загряна и следователно да бъде интегрирана в кулинарните ястия.
Стевията също е подсладител с други добродетели по отношение на здравето на потребителите. Има специални хипогликемични свойства и понижава кръвното налягане. Консумацията на стевия може да бъде полезна в случай на затлъстяване, когато трябва да бъде свързана с намаляване на всички видове калории и при борбата срещу заседналия начин на живот.
Съществува стевия под много различни форми, като течна, на прах и по формата на кубчета. Тя е много добър по-здравословен вариант, който трябва да опитате.
►Кокосова захар
Кокосовата захар е натурален продукт, използван като подсладител в традиционната азиатска кухня. Западните страни го познават от няколко години като здравословен вариант, заместващ типичните рафинирани захари. Гликемичният му индекс е само 35. Той също носи значително количество основни минерали, които благоприятстват здравето, сравнение с бялата захар, която осигурява празни калории. Кокосовата захар съдържа витамини и минерали, включително полифеноли, значително количество калий
Нивата на витамин С са доста високи и помага да достигнем препоръчителната дневна доза за тялото. Това е един от най-устойчивите подсладители в света, защото идва от дърво, което е натурален източник и добре за околната среда. Кокосовите дървета имат нужда само от малко вода и произвеждат повече захар на хектар, отколкото захарната тръстика.
►Мед-заместител на сладкото
Енергийна храна малко известна със своите антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, списъкът на ползите от меда е дълъг. Освен че е сладък, медът може би е една от най-полезните субстанции които можем да приемаме. Медът е много подхранващ, осигурява различни минерали, витамини и аминокиселини. Медът е смес от няколко захари, включително глюкоза, малтоза, захароза и фруктоза.
Медът е енергийна храна, търсена от спортисти и е лесно използваема вместо захар. Има многобройни свойства: антибактериални, противовъзпалителни, антиоксиданти (които намаляват образуването на свободни радикали, отговорни за стареенето). Той е източник на антиоксиданти. По-голямата част от тези антиоксиданти са флавоноиди. Последните взаимодействат в неутрализирането на свободните радикали на тялото, като по този начин предотвратяват появата на сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и някои невродегенеративни заболявания.
Медът съдържа почти същото количество захар или калории като другите подсладители (бяла захар, кафява захар, кленов сироп), но поради по-високата си подслаждаща способност е интересен избор, защото се консумира в по-малко количество. Също така, тъй като има по-нисък гликемичен индекс, той остава по-добър избор за хора с диабет.
Медът може да замени захарта във всички кулинарни начинания и не бива да се пренебрегва. Можете да готвите с него и да го използвате като подсладите с чай, вместо захарта.
►Сироп от Агаве
Сироп от агаве е естествен подсладител , получен от екстракцията на кактусов сок, агави, които растат на вулканичните почви на южната част на Мексико. Има повече от 100 разновидности, но най-често се използва Agave Bleue , агавекар пина, защото тя е тази, която съдържа най-много фруктоза. Сироп от агаве е много добра съставка за всички, които желаят да ограничат консумацията на захар. Сиропът от агаве също е по-малко калоричен от бялата захар.
Подобно на стевията, сиропът от агаве е една от новите звезди на здравословното хранене. Хранителните му качества, високата му сладост, цвета му и неутралния му вкус го правят лесна храна за ежедневна употреба. Той е собено подходящ за топли напитки като зелен чай и чай от мента.
За разлика от захарта или меда сироп от агаве се разтваря много добре в студени течности. Той е идеален за правене на шейкове, ледени чайове и сокове, но също и за подслаждане на кисели млека, бели сирена или плодови салати. Благодарение на течния си вид не е необходимо да нагрявате храната или течността, за да го комбинирате. Освен това има преивлекателна визия.
Сироп от агаве горещо се препоръчва като заместител на традиционната захар за тези, които са с наднормено тегло или имат високо ниво на холестерол или триглицериди. С голямата си сила на подслаждане, сиропът от агаве е добър начин за намаляване на приема на захар, което може да помогне за ограничаване наддаването на тегло.
►Канела, Сироп от Якон, Кленов сироп, Палмов сиром, малц и фурми
Важно : когато избирате заместител на захар е важно да сте наясно с две неща : какъв гликемичен индекс притежава и какво съдържание на фруктоза има, защото ако те са високи и консумацията им не е ограничена, те се превръщат в не по-малко опасни от обикновенната захар!
►Спленда или Сукралоза
Сукралозата е така наречения "интензивен" подсладител, получен от селективно хлориране на захароза и притежаващ много висока подслаждаща способност (600 пъти по-висока от тази на захарта), с много ниско съдържание на калории. В резултат на това той отлично замества количеството добавена захар в рецептите и питиетата и прави е отличен начин за намаляване на приема на калории в диетата ви.
Много диетични продукти или продукти с ниско съдържание на мазнини, включително сода, сладкарски изделия, млечни десерти и готови ястия, са подсладени със сукралоза. С нулеви калории, тя няма влияние върху кръвната захар и е идеална за диабетици. Предимството й, е че запазва сладкия си вкус дори след интензивна обработка. Важно е да споменем, че е под контрола на здравните органи и е безопасна за всички.
♦За натурални подсрадители се приемат също фруктоза, ксилитол или ксилит, сорбит или сорбитол
♦За синтетични подсладители се считат: захарин, аспартам, цикламат
♦За вредни подсладители се приемат : аспартам, царевичен глюкозо-фруктозен сироп, цикламат , Ацесулфам К , Сукралоза, на границата заради високото съдържание на фруктоза е сироп от Агаве, както и тези на базата на захарен алкохол /ксилитол, сорбитол, еритритол и малтилол/.
♦За най-полезен подсладител категорично заема първо място - Стевията!
Заключение:
Важно е да се стремим към по здравословен начин на живот, за да можем да живеем по-дълъг и пълноценен живот. Чрез избягването на бялата захар, ще предотвратим появата на много болести и нездравословни състояния. Но това не означава, че сладкото не може да присъства в живота ви. Има много по-добри алтернативи от традиционната захар на пазара. Погрижете се за здравето си и опитайте някои от тях.
Автор: Георги Николов
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Чувството на студени ръце и крака е често срещан проблем, който може да бъде сигнал за нарушения в кръвообращението. Въпреки че в някои случаи…
Знаете ли, че вашият дневен разход на енергия зависи не само от базалния метаболизъм (BMR), но и от нивото на физическа активност? Изчисляването…
В съвременния свят, където информационният поток е непрекъснат, когнитивната функция играе решаваща роля за успешното справяне с ежедневните…
С напредване на възрастта много хора забелязват спад в когнитивните си способности, като загуба на памет, затруднена концентрация и забавено…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2025 Всички права запазени FHL.BG