►Витамин С
Смята се за доказано, че той намалява риска от ранната поява на катаракт с до 77%, както и с цели 83% на случаите на това заболяване във възрастта между 56 и 71 г. Такива резултати са наблюдавани при хора, приемали в продължение на дълъг период от време (над 10 г.) поне 1 г витамин С дневно.
Друго изследване, публикувано отново в Journal of the American Medical Association, свързва употребата на същото количество витамин С (заедно с витамин Е) със способността на организма да блокира негативния ефект от приеманите чрез храната мазнини върху кръвообращението.
Проучване, чиито резултати се публикувани в изданието The Lancet, твърди, че приемът (в продължение на месец) на 500 мг витамин С на ден снижават показателите на кръвното налягане.
►Витамин Е
Неговата употреба се свързва с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания – заради способността му да неутрализира окисляването на “лошия” (LDL) холестерол. Именно това окисляване е причина за наслагването на плаки по стените на кръвоносните съдове, което води до тяхното стесняване – основна причина за атеросклерозата и сърдечните кризи.
Действието на витамин Е се свързва и с намаляване на уврежданията в ДНК-структурите.
Налице са и някои данни, че употребата на 400 IU витамин Е дневно намаляват нивото на “лошия” холестерол.
►Селен
Този минерал е структурен елемент на ензима, защитаващ глутатиона (който е сред основните градивни единици на вътрешната защита на организма срещу свободните радикали).
Той действа най-успешно в комбинация с витамините С и Е и бета-каротина
Някои данни свързват неговото действие и с намаляване на риска от някои видове рак (на белите дробове, на правото и дебелото черво, на простатата).
►Ликопен
Той представлява каротиноид, който се съдържа в най-голямо количество в доматите, червения грейпфрут и динята. Именно на него те дължат червения си цвят.
Ползата от него се свързва и с намаляване на риска от рак на простатата. Такива данни са налични най-вече за средиземноморската диета – заради използването на големи количества домати и продукти, произведени от тях. Изследвания, проведени в този регион показват, че за препоръчителна може да се определи дозата от 6,4 до 10 мг на ден, получаван на 2 до 4 пъти.
►Коензим Q10
Неговият антиоксидантен ефект предизвика интерес сред научните среди сравнително наскоро. Различни проучвания показват, че той има роля при намаляване на риска от сърдечни и очни заболявания, рак на гърдата, както и редица други. Приеман след прекаран инсулт или инфаркт той дава възможност да се намали количеството на изписваните медикаменти.
Според мнението на някои специалисти допълнителният прием на коензим Q10 е препоръчителен за хората, които приемат лекарства за понижаване на холестерола (защото те водят до понижаване нивото на коензима в организма.
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Най-често срещаните тежки метали в организма Тежките метали като живак, олово, кадмий и арсен могат да се натрупват в човешкия организъм…
Чувството на студени ръце и крака е често срещан проблем, който може да бъде сигнал за нарушения в кръвообращението. Въпреки че в някои случаи…
Знаете ли, че вашият дневен разход на енергия зависи не само от базалния метаболизъм (BMR), но и от нивото на физическа активност? Изчисляването…
В съвременния свят, където информационният поток е непрекъснат, когнитивната функция играе решаваща роля за успешното справяне с ежедневните…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2025 Всички права запазени FHL.BG