Калциев лактат е неутрална сол, с която се свързва калцият, за да се усвои от организма. Когато се свърже с млечна киселина, се образува калциев лактат, като тази киселина няма нищо общо с лактоза или млякото. Мускулите използват calcium lactate, при горенето на въглехидрати в анаеробна среда.
От Калциев лактат се нуждаят хора, които имат хроничен недостиг на калций, различни кожни заболявания, бременни или кърмещи жени, жени в менопауза, пациенти, употребяващи диуретици и антиконвулсанти, латентна тетания- представляващо специфично мускулно заболяване страдащи от често кървене, диария, при хипотиреоидизъм и остеопороза и др.
♦Now Foods Calcium Lactate 250 tab
Какви са предимствата и недостатъците на калциевия лактат за хората
Основната съставка в калциев лактат съдържа калций, който е много важен за човек. Лекарите препоръчват да се използва от бременни жени, кърмещи майки, растящи деца, жени след менопауза, при различни видове алергии, кожни заболявания, висока пропускливост на кръвоносните съдове и др. Веществото ще бъде полезно за тези, които бързо губят калций поради хронична диария. Калцият осигурява нормално съсирване на кръвта и предаване на нервни импулси. Веществото се използва и за обогатяване на храната с калциеви йони, тъй като съдържа много повече лактат, отколкото в калциев глюконат и има добра усвояемост без излишно дразнене на лигавиците или стомаха.
Противопоказания и странични ефекти
Ако се предозира или се прекали с употребата на продукта може да се появят киселини или други стомашни проблеми.
Желателно е да не се използва калциев лактат, от хора които са с: вродена непоносимост към лактоза, хиперкалцемия- високи нива на калций, причинена от метастази в костите, саркоидоза - вид белодробно заболяване. Добре е да се консултирате преди прием на продукта с лекар, ако страдате от атеросклероза и тромбоза, сърдечно или бъбречно заболяване, както и за лекарствени взаимодействия!
Използването на калциев лактат в хранителната промишленост
Необходимостта от Калциев Лактат за хранителната промишленост се дължи на факта, че добавката подобрява структурата на продуктите и техния вкус. Той се използва и като регулатор на киселинността, втвърдител, заместител на солта и др. При производството на желе, плодови десерти или конфитюри, калциев лактат се използва като желираща сол - за да се придаде плътност на продукта. Калциевият лактат се добавя към плодови сокове, пакетирани храни, сладкарски изделия и по този начин се обогатяват с калций. E327 се използва в хлебарството, като по този начин подобрява качеството на брашното. Калциевият лактат се добавя към варени, варено-пушени и пушени, чернодробни колбаси, сирене, нарязани месни продукти. Тук Калциев Лактат играе ролята на веществото, което подобрява микробната стабилност на продуктите, като им позволява да увеличат срока на годност, вкуса и др. Увеличаването на срока на годност на хранителните продукти е възможно поради факта, че калциевият лактат инхибира патогенните бактерии E-coli, Listeria, Salmonella, Staphylococcus, агенти за ботулизъм и млечнокисели бактерии.
E327 - Калциев лактат (Calcium lactate) се използва широко при засилена нужда на организма по една или друга причина от калций, защото се усвоява много по-лесно, както и като антиоксидант, недопускаш окисляване в хранителните продукти!
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Най-често срещаните тежки метали в организма Тежките метали като живак, олово, кадмий и арсен могат да се натрупват в човешкия организъм…
Чувството на студени ръце и крака е често срещан проблем, който може да бъде сигнал за нарушения в кръвообращението. Въпреки че в някои случаи…
Знаете ли, че вашият дневен разход на енергия зависи не само от базалния метаболизъм (BMR), но и от нивото на физическа активност? Изчисляването…
В съвременния свят, където информационният поток е непрекъснат, когнитивната функция играе решаваща роля за успешното справяне с ежедневните…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2025 Всички права запазени FHL.BG