Според Уикипедия, pH е водороден показател, (на български е прието да се произнася като пе ха) който е измерител за киселинността или алкалността на даден воден разтвор.
За алкално-киселинен баланс говорим, когато съотношението на алкални към киселинни храни е 80 към 20. Кои храни са алкални и какво е действието им може да научите ⇒ Алкални храни. Липсата на алкални храни в организма може да го направи по-податлив на инфекциозни заболявания, депресия, проблеми с костите и ставите.
Индексът PRAL (Potential Renal Acid Load) се използава ,за да се разграничават алкалните/основни/ храни от киселинните. Ако стойността му е отрицателна значи е алкална , ако е полижетелна е киселинна.
Храни |
PRAL индекс |
Напитки |
|
|
|
червено вино |
-1,82 |
Кафе |
-1.40 |
Кола |
1,75 |
Ябълков сок без добавена захар |
-2.03 |
Брашна и зърнени култури |
|
|
|
Брашно от спелта (зелена спелта, цяло) |
7.50 |
Овесени ядки (цели) |
8,98 |
Ориз, олющен |
3.82 |
Пшенично брашно (тип 405) |
4.98 |
Млечни продукти и яйца |
|
|
|
Пилешки яйца |
9,96 |
Крема сирене |
0,90 |
Ементал (45% мазнини) |
21.54 |
Полуобезмаслено краве мляко |
0,39 |
Обикновено пълномаслено кисело мляко |
0,05 |
Меса и пържоли |
|
|
|
Пиле |
8.70 |
Постно телешко месо |
10.44 |
Салами |
8,77 |
Постно свинско месо |
8,69 |
Риба и морски дарове |
|
|
|
Скариди |
18.20 |
Херинга |
9.18 |
Сьомга |
10.01 |
Мини скариди |
7.60 |
Зеленчуци |
|
|
|
Броколи |
-4,35 |
Сдъвкани |
-6,62 |
Туршии |
-2.30 |
Картофи |
-6,14 |
червен пипер |
-7,76 |
Соево мляко |
-0,63 |
Тофу |
-0,33 |
Домати |
-4,17 |
Плодове |
|
|
|
Банан |
-7,46 |
Ягода |
-2,54 |
Ябълка |
|
Масла и мазнини |
-2,36 |
|
|
Масло 0,49 |
0,49 |
Маргарин |
-0.15 |
Зехтин 0,02 |
0,02 |
Слънчогледово олио |
-0.02 |
Сладкарски изделия |
|
|
|
Тъмен шоколад |
-11,45 |
Млечен шоколад |
-1.30 |
Сладолед |
2.26 |
Зеленчуците са най- основните алкални храни ! Диета, богата на хранителни продукти от животински произход (млечни продукти, месо, пържени изделия) може да бъде твърде кисела за организма. Точно като прекомерната консумация на сладкиши или индустриални продукти, съдържащи консерванти и подобрители на вкуса.
Киселинността на тялото може да бъде причинена и от стрес , липса на сън или малко физическо натоварване .
Ето най-честите симптоми на киселинно-алкален дисбаланс :
Все по-често се говори, че е добре да се приема алкална вода, какво представлява тя? Това е вода, чиято стойност на pH около 8 -9, всяка стойност на водата под 7 се приема за киселинна. Също така може да ползвата и минерализирана вода.
Необходими са ви 2 литра пречистена вода, ако имате кана за филтриране най-добре. В нея нарязвате 1 био лимон на парчета, важно е да не изтискан, прибавете 1 ч.л. хималайска сол и оставете да престои около-8-12 в покрит съд. На другия ден първото нещо, което е добре да направите след събуждане на гладно е да изпиете 3 чаши от водата!
Продават и специални уреди за тази цел: Йонизатори за алкална вода!
Изключително важно е да се знае ,че висока киселинна среда в организма води до влошено здравословно състояние, болести и рак.
Не случайно нобелиста Варбург открива причината за появата на рака през 1931г, а именно клетъчната киселинност, при която кислорада в клетките намалява или липсва и води до развитие на ракови такива!
Не бива да се бърка pH на храната с това на човека! Човешкото pH също е различно в зависимост от това в коя телесна течност се измерва
Повишеното алкално сътояние, тоест по-високо pH води до по-стабилна и устойчива имунна система. Киселинната среда е рай за вирусите и бактериите . За да се бори организма с всякакви инфекции по-лесно, е необходимо да поддържате pH в алкален диапазон от 6,8-8 .
В интернет пространството се споделят изследвания, които показват , че коронавируса е изключително чувствителен към рН. Учени установяват ,че консумацията на храни с ниво на рН над това на коронавируса може да излекува или предотврати инфекция! Твърдението е на база наблюдение върху пациенти възстановили се от COVID-19.
Стойността на рН на SARS-CoV-2 варира между 5,5 и 8,5. За да се победи болестта и за да се предотврати разпространението, те съветват да се консумира алкална храна, която е над нивото на рН на вируса! Тази информация от изследвания е публикувана в Journal of Virology.
Разбира се има и друга група учени, които твърдят : "По-важното е, че няма начин храните, които консумирате, да променят нивата на рН в кръвта ви. РН на тялото е строго регулирано. Ако промените диетата си, може да видите промени в рН на слюнката или урината, защото това са отпадъчни продукти, но няма начин да ядете достатъчно алкална храна, която да повлияе на кръвта ви “
Те твърдят, че вирусите нямат нива на pH, тъй като те не са разтвори на водна основа. Горепосоченото твърдение се смята за невярно, отнасящо се друг стар коронавирус!
За да знаете дали консумирате достатъчно алкални храни, за да не се стигне до Ацидоза /състояние на повишена киселинност или pH под 7.35/ всичко, което трябва да направите, е да измерите pH на тялото си .
⇒РН може да бъде: киселинно , основно или неутрално :
Всяко измерване на pH ще бъде различно в зависимост от зоните на тялото.
♦Панкреас
РН е 8,0 и следователно е основно . Това е напълно логично, тъй като панкреасът се грижи за смилането на храната и регулирането на кръвната ни захар . По време на този процес той също ще неутрализира подкиселените храни до максимум. Процесът на храносмилане продължава през нашето тънко черво , което също има рН 8,0 .
♦Слюнка
РН на нашата слюнка трябва да бъде между 7,1-7,0 и по този начин да бъде между основно и неутрално рН . Има източници, които сочат граници на пе ха 6,5 до 7,4. Ако се открие тежка ацидоза, могат да се видят лезиите на венците и зъбите.
♦Мускули
Нашите мускули и мускулни клетки имат киселинно рН 6,9 . Това е така, защото киселината под формата на въглеродна киселина се произвежда по време на изгарянето на нашите хранителни вещества. Клетките на нашето тяло работят непрекъснато, за да възстановят киселинно-алкалния баланс.
В сърцето е и най-големият мускул в тялото ни , и ако киселинността е твърде висока (над 6.2 ), сърцето спира.
♦Урина
РН на нашата урина може да бъде повече или по-малко киселинно , между около 4,8 и 8,0 .
♦Стомашна киселина
На стомашния сок , или стомашна киселина, има най-кисело рН : между 1.2 и 3.0 . Той се намира в стомаха и се състои от солна киселина и пепсин. Той намалява изядената храна , протеините и гарантира, че убива патогените .
♦В кръвта рН е 7,35 -7,45 и създава идеална основа за добър метаболитен процес. Това е най-добрия показател за здравословното състояние на организма!
Поддържане на правилен Алкално-киселинен баланс в човешкия организъм е от изключително значение за здравето на човека, защото ако продължително време се има небалансирано pH може да се стигне до сериозни болести. Нивата на pH се отразяват върху здравословното състояние на целия организъм, защото както знаем 50-60% от теглото ни е вода. Поради тази причина гледайте да поддържате една добра алкална водна среда и да намалите киселинноста си в организма, за да бъдете здрави!
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
С напредване на възрастта много хора забелязват спад в когнитивните си способности, като загуба на памет, затруднена концентрация и забавено…
Витамин Е е мощен антиоксидант, който играе ключова роля в поддържането на здравето и младежкия вид на кожата, като помага при сухота и предотвратява…
Естествени решения за по-добър сексуален живот Сексуалното здраве е неразделна част от нашето цялостно благосъстояние. Проблемите с либидото…
Как да поддържаме кожата свежа и еластична Сухата и дехидратирана кожа е често срещан проблем, който засяга много хора, особено в студените…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2024 Всички права запазени FHL.BG