Лактоферинът е протеин (Биоактивен гликопротеин)/, който се намира естествено в човешкото и кравето мляко, сълзите, слюнката, спермата и слузта. Най-големите му количества се намират в коластрата , първоначалното мляко на майката. Приписва му се широк спектър на действие. Лактоферинът има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Предотвратява появата на инфекции и подпомага лечението на вече съществуващи. Използва се за подпомагане на фармакотерапията на язвена болест, облекчаване на симптомите на акне и възстановяване на нормалната чревна микрофлора.
Нивото на лактоферин/ диагностициран в изпражненията/ в нашето тяло може да бъде показател за:
- Ако е изразено на много високи нива, това може да е индикация за продължаващо възпаление/наличието на възпалителни заболявания на червата като болест на Crohn и улцерозен колит.
- Ако е изразено на ниски нива, това означава, че тялото може да бъде изложено на бактериални и/или вирусни инфекции
♦При намален имунитет
В имуностимулиращата област той стимулира производството на Т лимфоцити, като също така модулира активността на възпалителните цитокинини, като по този начин действа синергично на различни фронтове.
♦В случай на лимфопения (драстично понижаване на белите кръвни клетки)
♦При лица, особено податливи на повтарящи се бактериални и/или вирусни инфекции
♦При инфекциозни заболявания.
♦Потвърдени са и антивирусните свойства на въпросния протеин. Вирусите, особено чувствителни към ефектите му, са: вирусите на хепатит В и С, респираторен вирус, HIV вирус, грип и параинфлуенца вируси. Има добри отзиви и в борбата с Ковид-19.
♦Противогъбична активност
По отношение на предотвратяването на инфекции, лактоферинът има и противогъбични свойства. Механизмът на действие се основава на способността на LF да се прикрепи към клетъчната стена и след това да унищожи клетката. Анализите показват, че лактоферинът инхибира размножаването на видовете Candida albicans , Candida krusei и Candida tropicalis .
♦Намалява риска от бактериални заболявания. Ефективно действие срещу патогенни щамове Streptococcus, Salmonella, Shigella, Staphylococcus, Enterobacter.
♦Препоръчва се прием на лактоферин по време на антибиотична терапия по време на инфекция с Helicobacter pylori (бактерии, причиняващи язва на стомаха и дванадесетопръстника).
♦Препоръчва при употреба му при хепатит С.
♦Подпомага регенерацията на чревната микрофлора, което от своя страна подпомага правилния имунен отговор на организма
♦Благоприятен ефект има при лечение на акне
♦Може да се приема при нарушения нивата на желязото. Използва за профилактика и лечение на желязодефицитна анемия. Подобрява абсорбцията на желязо в червата , транспортирайки го до клетките.
♦ Отличен антиоксидант , който помага за предотвратяване на свободните радикали. Високата му способност да свързва железни йони засяга множество метаболитни процеси, включително окислително-редукционни реакции, като упражнява антиоксидантна сила към различни съединения.
♦Препоръчителната дневна доза Лактоферин, за профилактика и засилване на имуннта система е от 100 до 200мг
Ако желаете да се възползвате от свойствата на тази добавка може да изберете от:
⇒Life Extension, Lactoferrin, 300 mg, 60 caps
⇒OstroVit Pharma Lactoferrin LFS 90% 60 caps
Предложения за Коластра може да намерите ⇒тук
Лактоферинът е безопасен и се понася добре. Няма съобщени неблагоприятни странични ефекти след употребата му , както и индикации за взаимодействие с лекарства и други добавки. Все пак не бива да се предозира - дози над 7000 мг на ден може да доведат до стомашни неразположениая.
Науката му приписва противогъбични, антибактериални, антивирусни, противовъзпалителни, плейотропни, имуномодулиращи, антимикробни и много други функции, насърчаващи здравето. Тези свойства и положителен ефект върху човешкото тяло означават, че това вещество започва да се използва широко в терапиите и лечението на много заболявания, като хранителна добавка и съставка на много медицински препарати. В периода на повишена чувствителност към инфекции лактоферинът трябва да стане редовна добавка, особено при хора със слаб имунитет, деца и възрастни хора. Използва се за поддържане на имунитета, по време на инфекция, при нарушения на метаболизма на желязото или за регенерация на чревния епител. Добавянето на LF/ Lactoferrin/ трябва да се има предвид в ситуации на повишена чувствителност към инфекции, както и в началните етапи на тяхната продължителност, което е насочено към ускоряване на възстановителния процес и намаляване на негативните симптоми на заболяването.
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Знаете ли, че вашият дневен разход на енергия зависи не само от базалния метаболизъм (BMR), но и от нивото на физическа активност? Изчисляването…
В съвременния свят, където информационният поток е непрекъснат, когнитивната функция играе решаваща роля за успешното справяне с ежедневните…
С напредване на възрастта много хора забелязват спад в когнитивните си способности, като загуба на памет, затруднена концентрация и забавено…
Витамин Е е мощен антиоксидант, който играе ключова роля в поддържането на здравето и младежкия вид на кожата, като помага при сухота и предотвратява…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2025 Всички права запазени FHL.BG