Екипа на FHL.BG -Фитнес и Здраве ,многократно е споделял статии на тема :отслабване,различни методи за сваляне на тегло,горене на калории,топене на мазнини,диетично хранене различни видове диети.
►Храни и съвети за бърз метаболизъм
►Как да изчислим калорийния си прием?
Днешната тема е за 7 хранителни продукта,които ще ви помогнат да:
⇒минете на хранителен режим-разтоварване
⇒ще избегнете гладуването и прегладняването,защото силното ограничаване на храненето води до объркване на метаболитните процеси в организма
⇒този хранителен списък ще осигури на организма калории от първа необходимост и стимулиране на използването на натрупаните енергийни запаси, под форма на мазнини.
⇒ако се храните на по-кратки интервали и се съобразявате с приеманите храни,а също така похапвате и 6 продукта ,които ще ви предложим -със сигурност това ще спомогне за отслабването.
►Бадеми
Изследване на Университета на Торонто показва, че хапването на бадеми едновременно с бял хляб влияе по-съвсем различен начин на нивата на кръвна захар. По-точно, нивата на кръвна захар след подобна закуска не се повишават толкова, колкото когато се консумира само хляб. По принцип кръвната захар се повишава бързо след поемане на бързоусвоими въглехидратни храни, от групата на които са и тестените изделия от бяло брашно. Бързото повишаване на кръвна захар обаче води до синтез на повече инсулин от задстомашната жлеза с цел по-бързото поемане на „горивото” от клетките. Бедата обаче при консумация на прости въглехидрати е там, че така, както кръвната захар рязко се повишава при усвояването им, така и бързо пада, в следствие на което изпитваме отново, сравнително бързо, глад. Всъщност резките промени в нивата на кръвната захар водят до натрупване на мазнини, обикновено в коремната област.
Естествено комбинацията хляб и бадеми е наобичайна и далеч от представите ни за изискан вкус. Затова е достатъчно просто да консумираме само бадеми или да пробваме бадемово масло върху пшеничени крекери. Специалистите гарантират, че комбинацията понижава гликемичния индекс на хлебните произведения.
►Карфиол
Ако се чудите какво да хапнете на обяд, не се отказвайте от порция задушен карфиол или крем супа от зеленчука. Ако можете да го хапвате суров, ползите от него ще са още по-големи от сваляне на няколко килограма. Освен, че е богат на витамин С и една порция осигурява около 70% от дневната ни необходима доза, карфиолът понижава риска от развитие на рак на дебелото черво, стомаха и белите дробове. Полезното му действие отчасти се дължи на фибрите, които съдържа и които имат свойството да почистват храносмилателния тракт от отпадъчни продукти на храносмилането.
►Бобови култури
Според национално изследване на здравето и хранителните навици в САЩ, хората, които редовно консумират зелен фасул, леща, соя, грах, бакла и нахут са с по-ниско тегло от останалите. Според експертите бобовите храни съдържат комбинация от хранителни вещества – белтъчини, фибри и сложни въглехидрати, които горят мазнините.
Като особено полезен се сочи черният боб, който съдържа омега-3 мастни киселини и по-конкретно, алфа-линоленова киселина (ALA). Източник е на ензим, поддържащ обмяната на молибдена, участващ в метаболизма на въглехидрати и мазнини, и на фолиева киселина. Съдържа още специфичен антиоксидант, подпомагащ действието на мангана, който участва в множество метаболитни процеси в организма, включително и регулирането на кръвната захар, белтъци, необходими за изграждане на мускулите, магнезий, благодарение на който се освобождава енергия, тиамин (витамин В1), фосфор и желязо.
Една купа сварен боб осигурява: 180 мг алфа-линоленова киселина, 2/3 от необходимата ни доза фолиева киселина за деня и 1/3 от препоръчителния дневен прием на белтъчини.
►Ябълки
Сякаш няма диета, която да не включва ябълката. И това си има своето обяснение. Тя е богата на фибри – 4-5 г на плод, което поддържа за дълго чувството на ситост. Това се доказва и от изследване, при което се установява, че заради ябълката преди порция спагети се консумират по-малко калории на ядене и общо за деня.
Антиоксидантите в ябълката от друга страна предпазват от метаболитен синдром, в следствие на който по принцип се натрупват мазнини около талията.
►Канела
И ако се оплакваме от липсата на десерт, то едва ли има по-подходящ от настъргана ябълка с половин чаена лъжичка канела. Канелата е специална подправка, която следва да присъства на трапезата ни ежедневно. Подпомага контрола на кръвната захар и регулира нивото на отделяния инсулин след хранене. В дългосрочен план канелата подтиква организма да черпи енергия от натрупаните мазнини. Вкусът й леко сладни, което изключва необходимостта от добавяне на захар.
►Кафе
Несъмнено действието се дължи на кофеина, който се слави със свойството да ободрява. Кофеинът в действителност ускорява обмяната на веществата в организма с около 15%. Ефектът му продължава за 4 часа, което води до изгаряне на 30-50 калории повече на ден. Има данни, че хората, позволяващи си няколко чаши кафе на ден са с 30% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.
Кафето съдържа и друга специфична съставка – хлорогенична киселина, която има протективен ефект срещу инсулинова резистентност, състояние на организма, водещо до затлъстяване и диабет.
►Грейпфрут или Помело