Наред с витамините, с които винаги ги свързват, плодовете съдържат доста много въглехидрати като глюкоза. захароза и най-вече фруктоза. Растителните влакна обаче понижават гликемичния индекс и намаляват количеството на усвоените въглехидрати.
Естествено, с всичко това не искаме да кажем, че трябва да изключим плодовете от храната си. Просто трябва да ги ядем малко по-иначе, за да използваме всичките им предимства и да избегнем неприятностите (като например подуване на стомаха). Ябълките и крушите са особено богати на пектин (разтворими растителни влакна), което позволява да се ограничи повишаването на нивото на кръвната
захар. Мускулите бързо усвояват енергията от п одовете. Но когато се ядат заедно с друга храна, това не позволява на организма да усвои другите хранителни елементи, като същевременно плодовете загубват качествата си (витамини и др.), заради които са били изядени.
Ето защо е голяма грешка да се ядат плодове след хранене
Един пример - за да бъде усвоена скорбялата, трябва задължително да се придружава от ензима птиалин, който се намира в слюнката. Повечето плодове разрушават птиалина. Така че скорбялата не може да бъде усвоена, когато в стомаха има и плод. Под действието на топлината и влагата храната в стомаха ферментира. Получава се подуване и разстроено храносмилане. Когато плодовете се приемат заедно с белтъчно-мастни храни, например със сирене или месо, те остават по неволя блокирани известно време в стомаха, а трябва да преминат бързо в тънките черва, където обикновено се усвояват. За месото обаче е наложително да постои в стомаха, където с помощта на съответните ензими протича най-важният етап от неговото усвояване.
Плодовете трябва да се ядат самостоятелно. Това правило дори би трябвало да се преподава в училище, така децата по-рядко ще имат проблеми със стомаха. Детският организъм има много защитни сили и може да се справи, докато за възрастните, и особено за по-старите хора, плодовете в края на яденето са жива отрова.
Плодове се ядат винаги на гладно. Например сутрин, но поне 20 минути преди закуска, която е най-добре да бъде белтъчно-въглехидратна (пълно-зърнест хляб, житни растения, обезмаслени млечни продукти). След плодовете не бива да се ядат мазнини.
Плодът предизвиква отделяне на малко инсулин
а това може да доведе до складиране на мазнините от шунката, яйцата, бекона или сиренето от една белтъчно-мастна закуска със солени продукти. Плодове могат да се ядат и късно вечер, точно преди лягане - поне два-три часа след края на вечерята.
Можете да ядете плодове и между обяда и вечерята. Трябва само да са минали поне два часа от края на обяда и да остават още толкова до началото на вечерята. Лимонов сок без захар може да се пие винаги и да се ползва като подправка към риба или салати. Винаги когато е възможно, яжте кората на плодовете. Растителните влакна в нея подобряват чревната проходимост, освен това те са най-много именно в кората, там има дори витамини.
Таблица за калориите на плодовете
Продукт |
Енергийни стойности (kcal) |
Белтъчини (g) |
Мазнини (g) |
Въглехидрат (g) |
Авокадо |
160 |
2,0 |
15,3 |
7,4 |
Американска боровинка |
35 |
1,0 |
0,0 |
7,0 |
Ананас |
54 |
0,4 |
0,2 |
13,6 |
Ананас в сироп |
84 |
0,4 |
0,1 |
21,0 |
Ананаси, ниско подсладено сладко |
157 |
0,2 |
0,1 |
38,6 |
Банан |
95 |
1,0 |
0,3 |
23,5 |
Бодливо грозде |
41 |
0,8 |
0,2 |
11,8 |
Боровинка |
43 |
0,7 |
0,5 |
8,0 |
Бяло френско грозде |
33 |
1,0 |
0,2 |
13,1 |
Вишни |
47 |
0,9 |
0,4 |
10,9 |
Вишни, високо подсладено сладко |
252 |
0,4 |
0,2 |
61,7 |
Вишни, ниско подсладено сладко |
154 |
0,4 |
0,2 |
37,8 |
Горски плодове, ниско подсладено сладко |
153 |
0,3 |
0,2 |
38,2 |
Горски ягоди |
33 |
0,8 |
0,5 |
8,3 |
Грейпфрут |
36 |
0,6 |
0,2 |
9,8 |
Грозде |
69 |
0,5 |
0,2 |
17,6 |
Гуава |
57 |
0,8 |
0,0 |
0,6 |
Джанки |
27 |
0,2 |
0,0 |
6,4 |
Диня |
36 |
0,6 |
0,1 |
8,4 |
Дюля |
40 |
0,6 |
0,5 |
7,9 |
Кайсии, високо подсладено сладко |
265 |
0,5 |
0,0 |
68,8 |
Кайсии, ниско подсладено сладко |
157 |
0,4 |
0,1 |
38,8 |
Кайсия |
47 |
0,9 |
0,2 |
11,9 |
Касис |
45 |
0,8 |
0,6 |
12,2 |
Киви |
56 |
0,9 |
0,5 |
13,9 |
Киви, ниско подсладено сладко |
154 |
0,4 |
0,2 |
37,8 |
Конфитюр от круши |
271 |
0,4 |
0,0 |
70,9 |
Конфитюр от мандарини |
278 |
0,7 |
0,0 |
72,3 |
Конфитюр от праскови |
248 |
0,5 |
0,0 |
64,3 |
Конфитюр от сливи |
281 |
0,4 |
0,0 |
73,4 |
Конфитюр от смокини |
263 |
0,4 |
0,0 |
68,7 |
Конфитюр от черна офика |
246 |
0,4 |
0,0 |
63,8 |
Конфитюр от ябълки |
254 |
0,4 |
0,0 |
66,2 |
Конфитюр от ягоди |
271 |
0,3 |
0,0 |
70,9 |
Круша |
54 |
0,6 |
0,2 |
14,4 |
Къпини |
31 |
2,0 |
0,0 |
4,4 |
Лимон |
36 |
0,8 |
0,3 |
9,5 |
Малина - морошка |
28 |
0,8 |
0,0 |
6,0 |
Малини |
29 |
1,3 |
0,3 |
12,0 |
Малинов конфитюр |
275 |
0,6 |
0,0 |
71,2 |
Манго |
67 |
0,5 |
0,3 |
11,5 |
Мандарини |
42 |
0,6 |
0,2 |
11,2 |
Мандарини, ниско подсладено сладко |
259 |
0,3 |
0,0 |
67,8 |
Нар |
52 |
0,9 |
0,0 |
11,2 |
Нектаринка |
48 |
0,9 |
0,2 |
11,8 |
Оксикокус |
26 |
0,5 |
0,0 |
3,8 |
Офика |
46 |
1,4 |
0,1 |
8,6 |
Папая |
48 |
0,6 |
0,1 |
9,2 |
Портокал |
44 |
0,9 |
0,2 |
11,3 |
Портокали, ниско подсладено сладко |
159 |
0,3 |
0,1 |
39,2 |
Праскова |
46 |
1,0 |
0,2 |
11,9 |
Праскова в сироп |
73 |
0,4 |
0,1 |
18,2 |
Праскови, ниско подсладено сладко |
155 |
0,5 |
0,1 |
38,3 |
Пресни шипкови плодове |
51 |
1,6 |
0,0 |
10,0 |
Пъпеш |
36 |
0,9 |
0,3 |
8,4 |
Райска ябълка |
53 |
0,5 |
0,0 |
13,2 |
Ракитник |
52 |
0,9 |
2,5 |
5,0 |
Сладко от сливи |
218 |
1,0 |
0,2 |
53,0 |
Сладко от ябълки |
250 |
0,4 |
0,0 |
65,3 |
Сливи |
45 |
0,6 |
0,2 |
11,7 |
Сливи, високо подсладено сладко |
251 |
0,3 |
0,1 |
62,1 |
Сливи, ниско подсладено сладко |
153 |
0,3 |
0,1 |
37,9 |
Смокини |
49 |
0,7 |
0,2 |
11,2 |
Червено френско грозде |
31 |
1,1 |
0,2 |
13,8 |
Череши |
61 |
1,0 |
0,3 |
14,6 |
Черна офика |
52 |
1,5 |
0,1 |
10,9 |
Черница |
50 |
0,7 |
0,0 |
12,0 |
Черно френско грозде |
35 |
1,3 |
0,2 |
14,9 |
Черно френско грозде, високо подсладено сладко |
251 |
0,5 |
0,1 |
63,9 |
Черно френско грозде, ниско подсладено сладко |
152 |
0,5 |
0,1 |
39,6 |
Ябълка |
46 |
0,4 |
0,4 |
12,1 |
Ягоди |
28 |
0,7 |
0,4 |
7,2 |
Ягоди, високо подсладено сладко |
252 |
0,3 |
0,2 |
62,3 |
Ягоди, ниско подсладено сладко |
153 |
0,3 |
0,2 |
37,8 |
използвани източници :lekar.bg
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Triphala детоксикация и здраве за стомашно - чревния тракт Индийските лечители смятат, че билковата смес от тези три плода : Бибхитаки, Харитаки…
Натурални средства, които влияят най-много в случай на алергия Имуннта система реагира на алергените като на враг за организма и започва…
Летния сезон освен с много приятни емоции се свързва и с досадните комари, които много често развалят спокойствието ни. Някои спрейове против…
Едно и също нещо ли са Pycnogenol и Pine bark extract Да, екстрактът от борова кора и пикногенолът са по същество едно и също нещо. Пикногенолът е маркова…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2023 Всички права запазени FHL.BG