Химическият състав на гроздовия сок e: вода 65-85%, захар 10-33%, органични киселини 0,5-1,4%, протеини 0,15-0,9%, пектин 0,3-1%, минерални вещества 0,3-0,5%, както и витамини С, В1 и В2, провитамин А (каротин). В кожата на гроздовите зърна се съдържа танин и оцветители, както и етерични масла. Семената съдържат 4-19% мазнини, 1,8-8% дъбилни вещества.
От отпадъците при винопроизводството се получават етилов алкохол, оцет, винена киселина, а от семената - технически масла. Гроздето и продуктите от него имат диетична стойност и се използват като лекарство.
Голямо количество гроздови зърна се консумират пресни. Те също така се замразяват, мариноват, сушат, преработват се на сок, вино, сироп, компот, конфитюр.
Лечение с грозде - ампелотерапия
Лечението с грозде се нарича ампелотерапия и е познато още от дълбока древност.
- Гроздето подобрява метаболизма в организма, притежава слабително и диуретично действие. Благодарение на диуретичните си свойства гроздето е полезно при заболявания на бъбреците (цистит, бъбречнокаменна болест),черния дроб, и подагра. Лечението с грозде обикновено продължава 1-1,5 месеца, а ако е възможно, може да бъде продължено.
- Гроздето увеличава секрета в дихателните пътища и улеснява отхрачването. Затова консумацията на грозде е полезна при ларингит, фарингит, трахеит, бронхит, бронхиална астма, плеврит, белодробна туберкулоза.
- Грозде се препоръчва при изтощение, анемия, възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт (особено при висока киселинност на стомаха и запек), хемороиди.
- Грозде или пресни сокове се пият на равни части, 1 час преди хранене сутрин, следобед и вечер. В началото на лечението дневната доза не бива да е повече от 1 кг и постепенно се увеличава към края на лечението до 2 кг.
- С помощта на гроздето се прави прочистване на организма от отпадъчни продукти. За да се постигне оптимален терапевтичен ефект, лечението с грозде трябва да се извършва в продължение на 2 седмици. Първата седмица, всеки ден трябва да се консумира по един килограм грозде, а втората седмица, 1,5 кг грозде. Резултатът няма да закъснее, ако в промеждутъците на консумация на грозде, се пие пресен гроздов сок.
Внимание! При лечението с грозде (ампелотерапия), трябва да се въздържаме от сурово мляко и суровите плодове, минерална вода и алкохолни напитки.
Гроздова закуска
Мюсли с грозде, портокали и кисело мляко.
150 грама кисело мляко, 1 супена лъжица мюсли, половин портокал, 100 грама тъмно грозде. Ако добавите печени слънчогледови семена - вкусът на гроздовата закуска ще бъде още по-наситен.