Витамин В12 храни: Vitamin B12 се съдържа в месото, рибата ,яйцата, млякото, зърнените храни, черния дроб и в ракообразните.Много добър източник на витамин В12 са еленово месо, скариди, миди, сьомга и говеждо месо. Морските растения (като Келп), синьо-зелените водорасли, дрождите (като пивоварни дрожди) и ферментирали растителни храни (като мисо или тофу) са най-често консумираните растителни източници на витамин В12.
За вегетарианците единственият надежден хранителeн източник на витамин В12, по естествен път са яйца и млечни продукти.Лакто-вегетарианците, които консумират ежедневно тези храни обикновено получават достатъчно количество Витамин В12 . Дневната доза за Възрастни хора е 2,4 микрограма на ден,ако бременна или кърмите, трябва да завишите дозата.Децата се нуждаят от по-малки количества Vitamin B12 , в зависимост от тяхната възраст.
Яйца
Едно голямо цяло яйце съдържа 0,6 мкг В12 в една порция, или 10% от дневното количество,което се препоръчва от агенцията по храните и Министерството на здравеопазването.Количеството не се променя от това дали яйцето, включително жълтък, е твърдо сварени, бъркани, пържени или варени.
Ако сте алергични към яйца, не можете да ядете яйчни жълтъци по друга причина, или сте вегетарианци, може да се наложи да разчитате на един от другите източници на В12.
Храни с най-малко 20 процента съдържание на витамин В12 в една порция, или 1,2 микрограма или повече, се считат за "високи източници"! Млечните продукти в тази категория са с ниско съдържание на мазнини :сирене, кисело мляко с и обезмаслено мляко. Млечни продукти с малко или никакво съдържание на витамин В12 са маслото, ,крем сирене, заквасена сметана и бита сметана.
Животинските храни са естествени източници на витамин В12. Растителните храни съдържат витамин В12 само ,ако той се добавя. Маята понякога е обогатена с В12, но не винаги.Ако по някаква причина / алергия или вкусови предпочитания/ избягвате яйца и млечни продукти, ние Ви препоръчваме редовна консумация на други храни богати на Витамин В12.Като зърнените закуски,заместители на мляко от соя или ориз,не-млечни сирена, тофу, вегетариански бургери и месни заместители, направени от пшеничен глутен или соя.
Недостиг-дефицит на витамин В12,може да доведе до анемия или увреждане на нервната система. Ако вече не получавате достатъчно хранителни вещества от храната, която ядете, се препоръчва да взимате допълнителна доза В12,като хранителна добавка. Защото за витамин В12 е доказано,че може да намали риска от сърдечни заболявания, превенция или лечение на деменция, увеличава енергията или подобрява спортните постижения.
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Ползи и употреба Истината за Демир Бозан , много от вас сигурно свързват това име с един популярен чай, който се употребява за най-различни…
Антицелулитен гел за отслабване На пазара се предлагат и рекламират много и различни видове антицелулитни кремове, но как да изберем…
За какво се използва левзея Какво представлява ? Левзея мощен адаптоген с изразена анаболна активност, която подпомага нарастването на мускулна…
Гугулстероните са растителни стероиди, които не трябва да бъркат заради името им с някои други опасни, дори забранени за здравето вещества.…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2023 Всички права запазени FHL.BG