Нарът е ниско дръвче или храст с големи сферични плодове с червеникава кора. Във вътрешността плодовете има множество червени месести и сочни зрънца, които са ядливи. Най-често плодовете на нара се използват под формата на сок. Сокът от сладките сортове на напълно узрели плодове съдържа 1,2 -1,5 % киселини и най-малко 12 % захари, а също и до 5 мг % витамин С. Пастьоризираният сок от нар е вкусен, подпомага храносмилането, възбужда апетита и утолява жаждата.
►Nature's Bounty Pomegranate-Екстракт от нар
►Pomegranate екстракт от нар Nature's Way
Основни ползи
►Сокът от нар има благоприятен ефект върху кръвоносната система, намалява кръвното налягане, премахва много възпаления, по-специално при бъбречни проблеми,артрит и предотвратява стареенето и развитието на рак,удължава живота и укрепва сърцето !
►Отлично средство при диети и отслабване,защото регулира липидния профил.
►Важна съставка използвана в козметичните продукти!Подпомага за по-бързото възстановяване на колагена в епидермиса, както и го предпазва от дехидратация.
-
Една чаша сок от нар съдържа около 40% от дневната норма на витамин С, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.
-
30 мл сок от нар съдържат 3 пъти повече антиоксиданти от 30 мл зелен чай или червено вино. Антиоксидантите, съдържащи се в сока от нар, може да спрат развитието на атеросклерозата.
-
Сокът от нар съдържа калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, а по количеството на калий е много по-наситен от другите плодови сокове. Благодарение на тази богат минерален състав, сокът от нар е в състояние да стимулира кръвообращението, понижава нивото на холестерол и регулира водно-солевия метаболизъм. Поради това, той се употребява в лечебното хранене на хората, страдащи от хипертонична болест и недостатъчност на кръвообръщението.
-
Благодарение на наличието на фолацин, пектинови вещества, както и на танини (дъбилни вещества), сокът от нар е полезен при различни възпалителни заболявания на храносмилателната система. В частност, той оказва укрепващ ефект при заболявания на червата.
-
Явяващ се като биостимулатор, сокът от нар има общоукрепващо и тонизиращо действие. В Индия, например, го използват за подобряване на работоспособността. Може да се пие по половин чаша 3 пъти дневно, 30-40 минути преди хранене.
-
Има диуретично, антисептично и обезболяващо действие. Сокът от сладките сортове нар е подходящ като средство за възстановяване след инфекциозни заболявания и операции, бъбречни колики и стомашно-чревни заболявания.
-
Увеличава резистентността към човешкото тяло на радиация.
-
Очиства кожата и организма (ефективно се използва за избелване на лице, премахване на пигментни петна, лунички, и също просто като почистващо средство, ако добавите към сок от нар сметана - получавате перфектно средство за подхранване на кожата), стимулира растежа на косата, укрепва ноктите.
-
Капки за очи от сладък сок на нар се използват за предотвратяване на късогледство.
-
Сок от кисели сортове нар помага при диабет. Ако няма специфични препоръки, се предписва по една чаша с добавяне на една супена лъжица мед три пъти на ден.
-
Намалява риска от някои ракови заболявания: като рак на простатата, белия дроб, дебелото черво, кожата и гърдата.
-
Отлично утолява жаждата, защото съдържа лимонена киселина, която му придава приятен и освежаващ вкус.
-
Доказано е, че при редовна консумация на сок от нар при бременни жени, предпазва плода от увреждане на мозъка.
-
Сокът от нар запазва всички полезни вещества, които са в пресните плодове и лесно се усвоява от организма.
Диети
Сокът от нар помага за намаляването на наднорменото тегло, особено в областта на корема, откриха британски учени.
Специалистите проведоха експеримент върху мъже и жени, които всеки ден пиели по 0,5 литра сок от нар. Месец по-късно експертите измерили талията на участниците и установили, че сокът от нар има изключително положителен ефект върху мазнините.
Сокът намалява мастните киселини в кръвта, помага да отслабнете, предпазва сърцето и има благоприятен ефект върху бъбреците, допълва БГНЕС.
Хранителни стойности
Най-важното ,което трябва да се знае е ,че нарът е богат на витамин С, ниацин, калий, фибри, органични киселини и протеини.
В таблицата може да се проследи целия хранителен състав в 100гр:
Порция |
100 г |
||
Калории |
68 кал |
3% |
|
Калории от мазнини |
0 кал |
0% |
|
Количество за порция |
Кол. |
%Ден |
|
Белтъчини |
1г |
2% |
|
Мазнини |
0г |
0% |
|
|
Мазнини (наситени) |
0г |
0% |
|
Мазнини мононенаситени |
0г |
0% |
|
Мазнини полиненаситени |
0г |
0% |
|
Омега 3,6,9 |
0,16г |
|
|
Омега 3 |
0г |
0% |
Въглехидрати |
17г |
13% |
|
|
Фибри |
0,6г |
2% |
|
Нишесте |
0г |
|
Холестерол |
0мг |
0% |
|
Витамини и минерали |
Кол. |
%Ден |
|
А |
0мкг |
0% |
|
B1 (Тиамин) |
0,03мг |
3% |
|
B2 (Рибофлавин) |
0,03мг |
2% |
|
B3 (Ниацианамид) |
0,3мг |
2% |
|
B5 (Пантенол) |
0,6мг |
12% |
|
B6 (Пиродоксин) |
0,105мг |
8% |
|
B9 (Фолиева к-на) |
6мкг |
2% |
|
B12 (Кобаламин) |
0мкг |
0% |
|
C |
6мг |
7% |
|
D |
0мкг |
0% |
|
E (Токоферoл) |
0,55мг |
4% |
|
K (Менадион) |
16,4мкг |
14% |
|
Витамин Холин |
7,6мг |
1% |
|
Калций |
3мг |
0% |
|
Фосфор |
8мг |
1% |
|
Желязо |
0,3мг |
3% |
|
Натрий |
3мг |
0% |
|
Магнезий |
3мг |
1% |
|
Цинк |
0,12мг |
1% |
|
Мед |
0,07мг |
8% |
|
Манган |
0мг |
0% |
|
Селен |
0,6мкг |
1% |
Употреба на екстракт от нар в козметиката:
1. предпазва кожата от свободните радикали
2. активира регенеративните процеси в кожата
3. стимулира фибробластите да синтезират колаген и еластин
4. подхранва и ревитализира уморената кожа
5. има противовъзпалително, антисептично и бактериостатично действие
6. подобрява кръвообращението и цвета на кожата