Allium porrum е зеленчук, принадлежащ заедно с лука и чесъна, към семейство Лукови (Alliaceae). Не образува стегната луковица като някои други видове лук, а оформя дълъг стрък.
Видовете праз са много. За обикновения консуматор е по-важно да знае, че се делят на летен,по-дребен и зимен с по-силен вкус.
Празът е бил ценен от древните египтяни, гърци и римляни, които разнесли зеленчука из цяла Европа.
Любопитен факт: Празът е един от националните символи на Уелс, където се носи на деня на св. Давид.
В България празът е познат от много древни времена и до ден днешен присъства редовно на трапезата.
Празът,както лукът, и чесънът има много голямо здравословно значение за организма на човека,поради
изключително цененния му химически състав.
Какво съдържа празът:
- богат на захари, белтъци, микроелементи
- витамини, минерални соли и етерични масла: витамин С, В6, магнезий, мед и калций.
- Фитонциди, които имат антибактериално и дезинфекциращо действие.
- Фолиевата киселина
- В него липсват мазнини
100 гр пресен зеленчук съдържат:
Хранителни вещества: | |
белтъчини | 2,24 г |
мазнини | 0,34 г |
въглехидрати | 6,27 г |
Витамини: | |
провитамин А | 6 мг |
витамин А | 4,100 мг |
Витамин B1 | 0,100 мг |
Витамин B2 | 0,006 мг |
Витамин B3 | 0,530 мг |
Витамин C | 30,000 мг |
Витамин E | 2,000 мг |
Минерални вещества: | |
Калций | 87 мг |
Калий | 225 мг |
Натрий | 5 мг |
Фосфор | 46 мг |
Хлор | 99 мг |
Магнезий | 18 мг |
Сяра | 17 мг |
Микроелементи: | |
Желязо | 3,10 мг |
Мед | 0,15 мг |
Цинк | 0,31 мг |
Флуор | 24,00 мг |
Манган | 1,00 мг |
Други: | |
Целулоза | 1,29 г |
Вода |
89,0 г |
Какви са здравословните ползи от празът:
- влияе положително на храносмилателната система
-
изключително мощен антиоксидант, борещ се успешно със свободните радикали.
- действа пречистващо
- подпомага сърдечната дейност
- снижава нивото на холестерол в кръвта, разрежда кръвта, като предпазва от образуването на съсиреци
- астма, хроничен бронхит, диабет
- предпазва от атеросклероза
- умерен диуретик е
- за лекуване на хрема
- нискокалоричен,подходящ за диети
- подходящ за хранене на бременни жени
- При различни инфекции ,за цялостно тонизиране на организма!
Как се използва празът:
- Най-полезен е в сурово състояние
- Използва се в супи и други ястия
- Зелените пера могат да се използват за подправка.
- Предимство на празът е възможността да се съхранява продължително време.