Основни ензими, използвани като съставка на ензимните суплементи.
Повечето от ензимите, които ще бъдат изброени, могат да бъдат забелязани като съставка на някои суплементи или се намират в хранителни добавки с ензими(ензими добавки,ензими за храносмилане), които можете да си закупите от аптека или магазинин за хранителни добавки.[прочети тук]
Този eнзим спомага за разграждането на въглехидрати като рафиноза, стахиоза и вербаскоза. Тези полизахариди обичайно се срещат в бобовите растения и не могат да бъдат разградени в тънките черва, поради което преминават в дебелоото черво.Естествените обитатели на дебелото черво бактериите,зе захранват от това ,поради това при тяхното усвояване се отделят газове с неприятна миризма. Ензимът действа чрез крайно отцепване на 1,6-нередуциращите галактозидазни остатъци от поли- и олигозахаридите. Очевидно, този ензим се използва когато искаме да подпомогне организма си в усвояването на храни, богати на целулоза и други влакнини като фасул и други семена и да предотвратим чревният дискомфорт, причинен от консумирането на такива храни. В храната може да бъде открит в краставиците. От микробиален произход се добива от плесенните гъби Aspergillus niger и Aspergillus oryzae.
Този ензим разгражда (хидролизира) много въглехидрати като нишестето и гликогена и други производни полизахариди и олигозахариди, като първо ги разцепва на дизахариди и след това- на монозахариди като например глюкоза. Хората, които имат проблеми с усвояването на мазнини (например тези, които имат възпаление или камъни на жлъчката), обикновенно завишават приема на въглехидрати за да покрият калорийните си нужди.Когато прекалите с въглехидратите, развивате амилазна недостатъчност и нейните симптоми.Най-често този ензим се изолира от растения и в най-голямо количество се намира в сладките картофи /батати/, ръжта, пшеницата, овесените ядки, цвеклото, бананите, зелето, яйцата, пресният пчелен мед и много други храни.Амилазата често се използва в комбиниация с други ензими при проблеми в храносмилането. Извлича се от говежди и свински задстомашни жлези. Микробиални продуценти на този ензим са много и от различен вид.
Това е ензим, който се изолира от ананаса и който подпомага цялостното храносмилане/ особено това на белтъчините / и абсорбция на хранителните вещества. Ензимът има широк рН(киселинен) диапазон и може да бъде използван като заместител на пепсина и трипсина, ако бъде установено , че страдате от недостиг на тези два ензима. Едно странично действие на бромелина е и способността да подтиска възпалението, да намалява отоците, да подтиска образуването на фибрин и може да се използва за да ускори възстановяването от голям брой травми.Може и да се използва терапевтично при респираторни проблеми като възпаление на гърлото, синузит и пнемония, както и за подобряване на състоянието при дегенеративни ставни заболявания като артритът. Повърхносто се прилага при възпаления на кожата. Освен това бромелинът подтиска апетита, значително стимулира имунната система и предпазва от проблеми със сърцето. Подобрява и абсорбията на антибиотиците. Най-добър източник на бромелин са свежите, сурови ананаси – използвани за храна или повърхностно.
Това е ензим, разграждащ въглехидратите. Може да бъде открита в малца и свежата ръж. Трябва да се приема орално.
Фермент който катализи распада на захароза иобикновена захар.Ензим интерфаза разгражда захарта, при което се образуват почти равни количества фруктоза и глюкоза. Най-добрите източници са картофите и някои микробни продуценти,като например хлебопекарните дрожди от род Saccharomyces,от които се изолира. Трябва да се приема орално.
Това е ензимът, от който хората се нуждаят, за да разграждат лактозата – въглехидратът, който се намира в млякото. Организмът на хората, страдащи от т.нар. лактозна нетолерантност или не произвежда лактаза, или я произвежда в много малко количество. Средно около 4% от европейците и една много голяма част от азиатците са лакнозно нетолерантни – в общи линии, колкото по-рано в исторически план даден народ е започнал да използва млечни продукти, толкова по-вероятно е той да е лактозно нетолерантен в масовата част от населението си. Естествено, този ензим се използва при лактозна нетолерантност. Лактазата може да бъде получена от говежди черен дроб и от много микробиални източници. Чрез храната тя може да бъде набавена посредством доматите, ябълките, прасковите, бадемите и млякото. Най-добре е да се приема орално.
Този ензим разгражда липидите до глицерол и нисши мастни киселини и по този начин подпомага усвояването им от организма в процеса на храносмилането, като това води до намаляване на мазните в изпражненията. В организма липаза се синтезира от стомашната лигавица и от панкреаса. Използва се при проблеми с панкреаса. Орално приетата липаза действа синергично с липаза намираща в кръвта и по този начин да увеличи действието й. Липаза може да бъде изолирана от говежди и свински панкреаси, агнешки търбух, много микробиални източници, авокадо, пшеничен зародиш, ориз, царевица, кокосов орех, гроздови семена и други растения, чиито семена имат високо маслено съдържание.
Този ензим се използва за подпомагане на храносмилането и действа върху малтозата и разклонените въглехидрати. Намира се в ечемика, бирената мая, кафявия ориз, цвеклото, бананите и гъбите. Приема се орално.
Това всъщност е комбинация от ензими трипсин, химотрипсин, амилаза и малтаза. За това панкреатин действа върху протеин, въглехидрати и мазнини. Предписва се при недобро усвояване на липиди , панкреатична недостатъчност или отстаравяне, след гастеромия. Активността на панкреатин може да бъде повишена с прием на калций. Изолира се от задстомашна жлеза от свине или говеда.Най-добре е да се приема орално.
Това е сходен с химотрипсина ензим и по начин на действие, и по приложение, но за разлика от него разгражда освен протеините и други компоненти на хратака като мазнини и въглехидрати. Особено полезен е при подпомагане на храносмилането при консумиране на високобелтъчни храни. Изолира се от папаята. Освен като суплемент за подобряване усвояемостта на храната, папаинът се прилага при лечение на цьолекалия , болки, причинени от нематоди, алергии, инфекции, възпалиния, наранявания на меките тъкани, псориазис, кожни заболявания, инфектирани рани, язви и за ускоряване на заздравяването на рани.
Скорошни изследвания доказват, че приемът на фитаза може да окаже значителни ефекти върху усвояването на двувалентни йони като калций, магнезий и желязо в червата. Фитазата е ензим, разграждащ фитиновата киселина.Химичната структора на фитаза е отрицателно заредена фитинова киселина,която образува неразтворими комплекси от горе посочените катиони, а също така и с положително заредените протеини и по тази причина често се нарича “анти-хранителен фактор”.Растителни фитати (фитинова киселина) се срещат в много растения, като царевица и царевични продукти, бобови растения, соя и някои други зърнени храни. Използването на фитаза като ензим добавка, елиминира възможността от образуване на подобни неразтворими комплекси и по този начин подобрява усвояването на макро-и микроелементите, които се поемат с храната или чрез други добавки.
Този ензим действа по подобен на папаина начин и разгражда протеините , така че може да се използва за подпомагане на усвояването им. Подпомага отоците и понижава възпалението. Фицинът може да бъде естествено изолиран от латексовото дърво и от смокиновото дърво, но смокините също са добър източник. Приема се орално.
Протеолитичен разграждащ протеина ензим , който намалява оттоци и възпаление при артрит,.Подпомога цялостното възстановяваване след операции и хирургични интервенции. Химотрипсин се използва за лечене на мекотъканни увреждания, след продължителни и остри травми, кръвоизлив,отоци при спортни травми. Изолира се от говежди или свински панкреас и може да бъде приеман през устата, повърхностно или да се инжектира. Изключително предпазливо и внимателно трябва да се подхожда при инжектиране на ензими, защото това може да застраши сериозно Вашият живот.
Много плодове и зеленчуци съдържат несмилаеми влакнини. Целулазата е ензим, който разгражда целулозата- другото име на една от тези несмилаеми влакнини. Целулузата се използва за подпомагане на храносмилането , когато имаме проблеми със задстомашната жлеза и консумираме големи количества зеленчуци и друга, богата на влакнини храна. Намира се в авокадото, граха и множесто микроорганизми. Приема се през устата.
Още по темата:
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Знаете ли, че вашият дневен разход на енергия зависи не само от базалния метаболизъм (BMR), но и от нивото на физическа активност? Изчисляването…
В съвременния свят, където информационният поток е непрекъснат, когнитивната функция играе решаваща роля за успешното справяне с ежедневните…
С напредване на възрастта много хора забелязват спад в когнитивните си способности, като загуба на памет, затруднена концентрация и забавено…
Витамин Е е мощен антиоксидант, който играе ключова роля в поддържането на здравето и младежкия вид на кожата, като помага при сухота и предотвратява…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2025 Всички права запазени FHL.BG