Калият помага на сърцето и мускулите,да функционират нормално
Доказано е, че калият |Potassium най-ефективно стимулира задържането на азота – основна градивна единица на протеините, което на свой ред води до повишаването на мускулната маса.
Липсата на достатъчно калий в организма е класифицирана като отделно заболяване известно като хипокалемия. То се проявява чрез обща отпадналост, липса на енергия, мускулни крампи, проблеми със стомаха и сърцето. Калиев дефицит може да бъде предизвикан както от умствен, така и от физически стрес, ниско ниво на захар в кръвта, продължително гладуване или силна диария.
⇒Калият присъства в почти всички хранителни продукти.
⇒Най-високо съдържание на калий съдържание в mg /100 g
- говеждо месо (7200),
- маслини
- сушените гъби пачи крак (5370),
- бразилският орех (3400),
- меласата (сурова, нерафинирана - 3300),
- сушените моркови (2640),
- сушените манатарки (2000).

⇒Високо съдържание на калий имат бобовите растения: соево брашно - пълномаслено (1870), соя (1799), лима (1750), бял боб (1337), боб мунг (1028), грах – сух (941); сухите млечни продукти: суроватка на прах (1860), обезмаслено сухо мляко (1580), пълномаслено сухо мляко (1160); черният чай (1640), бирената мая (1410), пшеничните трици (1352); сушените плодове: кайсии (1370), праскови(1340); доматеното пюре (1160), сушеният яйчен белтък (1070), сушеният лук (1040), шам фъстъкът (1020), пшеничният зародиш (993), чесънът (992).
⇒Други храни - източници на калий: банани 500 , сушени смокини (850), леща (837), бадеми (835), сушени сини сливи (824), магданоз – листа (811), стафиди (782), нахут (756), ленено семе, слънчогледово семе (725), сладък кестен (707), маково семе (705), фъстъци (661), сушени фурми (650), лешници (636), хрян (628), сушени ябълки (622), сорго (592), горчив зимен кресон (562), спанак (554), ядки кашу (552), кресон (550), картофи – печени, с обелките (547), орехи (544), градинска лобода - листа (543), широколист живовляк (537), гъби труфели (526), пащърнак (523), ръж - цели зърна (510), мъртва коприва - листа (508), копър – листа (494), ръжено брашно – тип 1800, сушени яйца (490), авокадо (487), зърнен амарант (484), глухарче – листа (483), сладък лапад – листа (480), топинамбур (земни ябълки) (478), пареща коприва – листа (475), сусам (458), бял боб – сварен (455), брюкселско зеле (451).

⇒Билки, съдържащи калий
Чувен – листа (727), обикновен слез – листа (689), коча билка - листа (520), козя брада – листа (512), хмел, хвощ, червена детелина, градински чай, превара.
⇒Дневните нужди от калий за възрастен човек са 2000-5600 mg.







