Кивито (Actinidia deliciosa) е вид покритосеменни растения от род Актинидия (Actinidia). Плодовете на някои негови култивари и хибриди се използват за храна. Те имат кафява, мека, мъхеста обвивка и тревистозелена, сочна и мека сърцевина. Около нея са разположени дребни черни семки. Плодовете му приличат по големина и форма на дребни картофи. Отглежда се главно в Китай и страните от далечния Изток. Аклиматизиран е в Европа и включително в България
СЪСТАВ:
На 100 гр киви се съдържат:
- 0 гр. мазнини
- 1 гр. белтъчини
- 11 гр въглехидрати
- 2.6 гр. диетични фибри
- Плодовете съдържат 80% вода,
- богат източник на фитонутриенти,
- витамини
изключителен източник на витамин С над 300 мг, витамин Е, витамин А,
- Минерали: калия, фосфор, калций, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.
- Антиоксидант
- ензимът актиния или актинидин (който помага за смилане на месото)
ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ:
- артрит, съединително-тъканни проблеми, роля за образуването на колаген, т.е. за възстановяването на съединителната тъкан.
- дихателни проблеми
- способността да ни защитава от свободните радикали във всички посоки
-
имуностимулант-за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции.
- добро функциониране на сърдечносъдовата Ви система
- храносмилателна система
- при изтощение и слабост
- трудно зарастващи рани и фрактури на костите.
- необходим за протичането на нормалните метаболитни функции в организма,
-
Кивито е превъзходен плод за тези, които спазват диета, тъй като е беден на калории и лесносмилаем от организма.
Хора страдащи от алергия да внимават с кивито!