Белтъка от яйца е един от най надежните източници на протеини през фазата на дефиниране. Опита показва, че водещи атлети в културизма по време на подготовката си използват големи количества яйчен белтък, които отговаря на повишените им нужди от качествени протеини.Яйчните аминокиселини , ни спестяват варенето на цели тенджери с яйца и отстраняването на жълтъка след това.
Яйцата са чудесен избор и за тези от вас, които се опитват да покачат мускулна маса. Белтъчините, съдържащи се в яйцата, съдържат всички есенциални аминокиселини, при това в добро съотношение.
От всичи източници на белтъчини яйчният е с най-висока биологична стойност (т.е. организмът ни го усвоява най-пълно), като изпреварва всички останали (риба, месо, мляко) най-малко с десет пункта. Именно това кара всички състезатели - културисти да включат в диетата си яйцата като важен белтъчен източник.