За родина на растението Spinacia oleracea се смята Югозападна Азия, и по-конкретно Персия, а най-ранните сведения за неговото култивиране са от III-IV в. През VII в. бил разпространен в Китай.
Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.
Витамините в спанака са устойчиви при варене и консервиране. При термична обработка голяма част от минералните вещества преминават във водата, а при продължително варене се унищожават и някои съставки. Ето защо спанакът е особено полезен в прясно състояние под формата на салати.
Спанакът има тъмнозелени листа, които в зависимост от вида могат да бъдат къдрави или гладки. Гладкият спанак, понякога наричан ”салатен”, има по-нежна и деликатна структура. Къдравият спанак е по- груб. Вкусът е еднакъв.
Когато купувате спанак, избирайте листа, които са хрупкави и с тъмнозелен на цвят. Избягвайте бледи, наранени или с петна.
Съдържание на хранителни вещества в спанака:
Здравословни ползи:
Спанака не е подходящ за хора:
Всеки знае историята за Попай Моряка ,затова ,ако искате да бъдете здрави и силни , или просто сте привърженик на здравословното хранене: яжте повече спанак!
Всеки ден планк - упражнение за стегнат корем Планкът в последно време стана едно от най- популярните упражнения за корем и се включва…
Магнезиево олио за мускулна релаксация Защо се препоръчва употребата на локално магнезиево олио? Magnesium Oil насърчава усвояването на магнезий…
Натурални гама токофероли, нещо различно от синтетичния Е308 Доскоро ролята на витамин Е все още не беше известна. Ето защо този, който обикновено…
Калциев лактат е неутрална сол, с която се свързва калцият, за да се усвои от организма. Когато се свърже с млечна киселина, се образува калциев…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2018 Всички права запазени FHL.BG