За родина на растението Spinacia oleracea се смята Югозападна Азия, и по-конкретно Персия, а най-ранните сведения за неговото култивиране са от III-IV в. През VII в. бил разпространен в Китай.
Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.
Витамините в спанака са устойчиви при варене и консервиране. При термична обработка голяма част от минералните вещества преминават във водата, а при продължително варене се унищожават и някои съставки. Ето защо спанакът е особено полезен в прясно състояние под формата на салати.
Спанакът има тъмнозелени листа, които в зависимост от вида могат да бъдат къдрави или гладки. Гладкият спанак, понякога наричан ”салатен”, има по-нежна и деликатна структура. Къдравият спанак е по- груб. Вкусът е еднакъв.
Когато купувате спанак, избирайте листа, които са хрупкави и с тъмнозелен на цвят. Избягвайте бледи, наранени или с петна.
Съдържание на хранителни вещества в спанака:
Здравословни ползи:
Спанака не е подходящ за хора:
Всеки знае историята за Попай Моряка ,затова ,ако искате да бъдете здрави и силни , или просто сте привърженик на здравословното хранене: яжте повече спанак!
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Най-често срещаните тежки метали в организма Тежките метали като живак, олово, кадмий и арсен могат да се натрупват в човешкия организъм…
Чувството на студени ръце и крака е често срещан проблем, който може да бъде сигнал за нарушения в кръвообращението. Въпреки че в някои случаи…
Знаете ли, че вашият дневен разход на енергия зависи не само от базалния метаболизъм (BMR), но и от нивото на физическа активност? Изчисляването…
В съвременния свят, където информационният поток е непрекъснат, когнитивната функция играе решаваща роля за успешното справяне с ежедневните…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2025 Всички права запазени FHL.BG