За родина на растението Spinacia oleracea се смята Югозападна Азия, и по-конкретно Персия, а най-ранните сведения за неговото култивиране са от III-IV в. През VII в. бил разпространен в Китай.
Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.
Витамините в спанака са устойчиви при варене и консервиране. При термична обработка голяма част от минералните вещества преминават във водата, а при продължително варене се унищожават и някои съставки. Ето защо спанакът е особено полезен в прясно състояние под формата на салати.
Спанакът има тъмнозелени листа, които в зависимост от вида могат да бъдат къдрави или гладки. Гладкият спанак, понякога наричан ”салатен”, има по-нежна и деликатна структура. Къдравият спанак е по- груб. Вкусът е еднакъв.
Когато купувате спанак, избирайте листа, които са хрупкави и с тъмнозелен на цвят. Избягвайте бледи, наранени или с петна.
Съдържание на хранителни вещества в спанака:
- Спанака е богат на :минерални соли- натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед
- Спанака е богат на: белтъчини, въглехидрати,
- Спанака е богат на :витамините А, В1, В2, В6, РР, С и в по-малко количество витамин К.
- Високо е съдържанието на фолиева киселина
- Не съдържа мазнини и холестерол.
- Богат източник на фибри.
- Фитонутриенти - алфа липоева киселина, полифеноли, каротеноиди антиоксиданти, коензим Q10 и др.
Здравословни ползи:
- За хора, страдащи от анемия.
- Изключително подходящ за менюто при диети
- В помощ на храносмилателната система
- За подсилване на организма ,при общо изтощение,
- При затлъстяване, сърдечно болни и др.
Спанака не е подходящ за хора:
- С установена алергия към желязо
- За хора с бъбречна недостатъчност,защото съдържа оксалова киселина
- При хора със стомашно-чревни и чернодробни заболявания
Всеки знае историята за Попай Моряка ,затова ,ако искате да бъдете здрави и силни , или просто сте привърженик на здравословното хранене: яжте повече спанак!