Ако сте фенове на филма The Transporter ,ще разберете и каква е основната функция на л-карнитин.Изпълнява доставката безприкословно,бързо и точно.
Основната функция на L-карнитин е да служи като транспортна совалка, която пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като гориво за енергия, нужна на тялото.Това е необходимо, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат тази мембрана, понеже тя е непропусклива.Преминаването става лесно, когато молекула на мазнината се свърже с молекула на L-карнитин. Предимството на ел-карнитин обаче не приключва дотук.След като молекулата мазнина бива изгорена, от нея се получават отпадъчни продукти. Тогава карнитинът се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката.Така действието на карнитин е двойно - вкарва мазнината в клетката и извежда ненужните продукти.
Л-карнитинът участва в окислението на аминокиселините с разклонена верига, пречи на образуването на млечна киселина в мускулите ни, блокира вещества, които нарушават клетъчната стена.Освен това чрез него се повишава доставката на кислород до мускулите и се осигурява енергия, без да се разграждат така ценните протеини.Увеличаването на съдържанието на карнитин в мускулите ще увеличи окислението на мазнини и ще забави намаляването мускулния гликоген,което е фактор за забавяне на умората при интензивни тренировки.
Най добра цена и качество на течен Л-карнитин
Карнитинът е аминокиселина, която тялото ни произвежда от аминокиселината лизин, като за това е нужно наличието на витамините В6, ниацин, С, желязо и аминокиселинатаметионин.
Препоръчваме прием не по-дълъг от 6-8 седмици, ефекта намалява след този период.Направете почивка от 4 седмици и повторете отново!Най подходящия прием през деня е :
►мъже 2000-3000мг.
В зависимост от вашето лично тегло и тренировъчни цели ,дозировката може да се завиши ,но не препоръчваме прием на л-карнитин в дози по-високи от 5000мг. дневно!
►жени 1000-1500мг.
►За деца под 1 година - 10-15 мг
►за деца от 1 до 3 години - 30-50 мг
►за деца от 4 до 6 години - 60-90 мг
►за деца 7 до 18 години - 100-300 мг.
►при възрастни хора 300-500мг.
С повишаване умствено, физическо и емоционално напрежение, много заболявания, стрес, бременност, или кърмите, или активно спортувате приема на л-карнитин -трябва да се увеличи няколко пъти. Например:
►Ако се борите с наднормено тегло или за подобряване на имунитета - 500-2000 мг.
►При заболяване от СПИН, заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб и бъбреците, остри инфекции - 500-1000 мг.
►За работниците с тежък физически труд - 500-2000 мг.
Л-карнитинът е доста добре поносим от тялото, но все пак се срещат странични ефекти предимно при по-продължителна и неправилна употреба. Те се изразяват в гадене, повръщане, стомашни крампи и диария,киселини в стомаха . Продължителната употреба може също да доведе до неприятна миризма на урината и потта - на "риба" .
Бъдете внимателни с тези комбинации!
Обичайно Ел-карнитин се продава като самостоятелна хранителна добавка или като съставна част на препаратите, намаляващи телесните мазнини (фет бърнъри).Освен карнитин, възможно е карнитин да се предлага и под друга форма - Ацетил L-карнитин. Според някои публикации ацетилът разгражда мазнините дори по-добре от самия карнитин.
Л Карнитин има най-много в червеното месо, в малки количества се среща в млечните продукти, а в още по-малки - в плодовете и зеленчуците.
L-Carnitine е част от всекидневната ни храна.Червените меса (пр. агнешко, еленско и говеждо) са особено богати на L-Carnitine. Рибата, птичето месо, млякото и кърмата съдържат по-малко количество, докато храни от растителен произход съдържат много малко L-Carnitine, или въобще не съдържат. Средно ние консумираме по около 100–300mg L-Carnitine всеки ден:
Най-високите концентрации на карнитин се намират в червено месо и млечни продукти. Carnitine може да се намери на значително по-ниски нива в много други храни Зелените ,броколи , брюкселско зеле , зеле , чесън , горчица Зелените , бамя , магданоз , зеле ), плодове ( кайсии , банани ), зърнени храни ( елда , царевица , просо , овесени ядки , ориз, трици, ръж , пълнозърнеста пшеница , пшеница трици , пшеничен зародиш ) и други храни ( пчелен прашец , бирена мая , рожков ).
При здрав човек 75% от необходимия L-карнитин би следвало да се осигури от храната, а останалите 25% да се синтезират от тялото.
Още по темата :
автор:Иван Пашов
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Знаете ли, че вашият дневен разход на енергия зависи не само от базалния метаболизъм (BMR), но и от нивото на физическа активност? Изчисляването…
В съвременния свят, където информационният поток е непрекъснат, когнитивната функция играе решаваща роля за успешното справяне с ежедневните…
С напредване на възрастта много хора забелязват спад в когнитивните си способности, като загуба на памет, затруднена концентрация и забавено…
Витамин Е е мощен антиоксидант, който играе ключова роля в поддържането на здравето и младежкия вид на кожата, като помага при сухота и предотвратява…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2025 Всички права запазени FHL.BG