В Меню за изчистване на подкожни мазнини-Програма за изчистване на мазнините, Ви посочихме схемата за изчистване. Може да замените едни храни с протеин с други храни съдържащи протеини. Има достатъчно храни с чисти протеини, ако не са Ви известни, тази таблица с протеинови храни и информация, ще Ви е полезна.
Глобалното разпространение на затлъстяването се увеличава в световен мащаб, огромен процент от населението е с наднормено тегло или затлъстяване. Това представлява сериозен здравен проблем, тъй като затлъстяването крие сърдечно-съдови рисковите фактори, включително диабет тип 2, хипертония, хиперхолестеролемия, лошо психично здраве и физическо увреждане, повишаване на риска от смъртност. Използват се множество стратегии, за намаляване на теглото, диети и редовни физически упражнения. Повечето диетични стратегии показват, че са ефективни за отслабване, когато включват енергийни режими на хранене с високо протеинови източници и използването на постно говеждо, свинско, риба, протеин на прах и пилешко месо, като основен източник на протеин. Доскоро имаше почти пълна липса или грешна информация и представа от изследвания,за това как консумацията на свинско се отразява на нашето здраве.Това е изненадващо, предвид, че свинското месо е най-широко използвано в цял свят. Свинското месо обикновено се възприема като богата на мазнини храна и следователно е обект на опасения по отношение на потенциалното му неблагоприятно въздействие върху здравето, като се има предвид, че постно месо е всъщност с ниско съдържание на мазнини и е важен източник на белтъчини, желязо, витамини и минерали. Има малко доказателства, които обесняват, защо консумацията на свинско месо се възприема като не здравословна и дори опасна в повечето страни основно консумират говеждо и пилешко. Свинско е добър източник на протеини и последните данни показват, че крехкото свинско месо, може да предостави метаболитни ползи освен при отслабване и за сърдечно-съдовото здраве.
За разлика от мазнините и въглехидратите, белтъчините не се намират в чист вид в хранителните продукти. Месото, което се смята за основен източник на белтъчини, всъщност не е чак толкова богато на тях в процентно съдържание. Пармезанът например съдържат много по-висок процент белтъчини.
Рибата, и някои видове сирена, яйцата, ядките (особено фъстъците) и бобовите храни са също добри източници на белтъчини. Има ги в ограничено количество и в някои зърнени храни. Не само количеството на белтъчините, съдържащи се в хранителните продукти, е от значение. Особено важно е тяхното качество-биологична стойност
Белтъчините не са едни и същи. Млечните белтъчини се различават от съдържащите се в зърнените храни, а тези в черния дроб не са еднакви с протеините в яйцата. Но всички белтъчини са комбинация от аминокиселини. Някои аминокиселини се произвеждат естествено от самия организъм, така че не е от значение дали винаги присъстват в диетата. Но осем аминокиселини не се синтезират в организма и трябва да се внасят с храната. Те са наречени незаменими аминокиселини. За възрастния човек незаменими са 8 аминокиселини: валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин,треонин, триптофан и фенилаланин. За децата незаменими се являват също аргинин и хистидин.
Много хора страдат от Непоносимост към млечната захар - лактоза, наричана лактозна непоносимост. Непоносимост към лактоза е в следствие липса или дефицит на ензим лактаза, който е отговорен за разграждането на лактозата до глюкоза и галактоза.Когато хора които имат лактозна непоносимост ,консумират мляко и млечни продукти или протеин на прах от суроватка-суроватъчен протеин, несмилането на лактозата, води до нейната ферментация. Това причинява подуване на корема, отделяне на газове, разстройство и в някои случаи и коремни болки. За да избегнете това състояние, се налага диета в която изключвате млякот и всички млечни продукти с изключение на кисело мляко. Естествено в това число влиза и суроватъчен протеин, но точно тук идва мястото да Ви запознаем с няколко предложения на съвременни формули протеин на прах от суроватка в които е премахната лактозата-lactose free! Прочети статията
Тези незаменими аминокиселини се съдържат в различни хранителни продукти, но за съжаление невинаги са в необходимото за организма съотношение. Една или повече от тях често са в твърде недостатъчно количество.Така например, ако половината от необходимото количество само на една незаменима аминокиселина липсва в белтъчния продукт, организмът ще може да усвои само половината от другите съдържащи се в него аминокиселини. Другата част ще се изхвърли. Това означава също, че трябва да се изяде двойно количество от продукта, за да се осигури дневната потребност от белтъчини.
Най-висококачествените белтъчни продукти са тези, които съдържат усвоими от организма аминокиселини. На практика няма чисто белтъчни храни, може би само яйчният белтък се доближава до чистия протеин. Месото е на висока позиция в скалата на богатите на белтъчини храни в процентно съдържание, но по биологична стойност-усвояемост го превъзхождат млякото, сиренето, яйцата .
Някои растителни белтъчини също са по-високо в скалата, като соята или кафявия ориз. Други растителни храни съдържат по-малко протеини, което означава, че трябва да изядете голяма порция от тях, за да задоволите дневната си потребност.
Но човек консумира храна, която не съдържа само белтъчини, и това дава възможност те да се получават от различни естествени източници. Вегетарианците могат да задоволят потребностите си от протеини, като приемат две или повече съдържащи белтъчини храни, за да си осигурят незаменимите аминокиселини. Комбинацията от храни трябва да се приема на едно и също ядене, за да се допълват усвоимите аминокиселини.
Продукт |
Белтъци-съдържание на протеин в 100гр |
3.3 |
|
Мляко – краве, кисело |
3.8 |
Извара от обезмаслено мляко |
17.2 |
Сирене – бяло саламурено |
16.9-17.1 |
Кашкавал |
24.4-25.8 |
Яйце – кокоше |
12.5-13.3 |
Риба тон |
18.0-24.0 |
Скумрия |
17.2-20.1 |
Херинга – атлантическа |
17.3-19.6 |
Сьомга |
17.4-21.1 |
Сардина |
16.4-21.2 |
Сардини в масло |
23.0-25.7 |
Пъстърва |
18.0-20.2 |
Шаран |
16.7-19.3 |
Хайвер |
25.4-26.9 |
Месо – пилешко, бяло |
22.2 |
Месо – пуешко, бяло |
22.4-25.2 |
Фазан |
22.7-24.8 |
Месо – агнешко |
20.8 |
Месо – телешко |
21.3 |
|
|
Фасул – сух, леща, грах |
20.0-26.1 |
Нахут |
13.0-24.9 |
Грах – зелен |
5.9-7.4 |
Фасул – зелен |
2.0-3.0 |
Фъстъци |
29.8 |
Орехи |
17.0 |
Бадеми |
22.1 |
Лешници |
14.1 |
Амарант - зърнен |
14.5 |
Ленено семе |
28.8 |
Тиквени семки |
32.4 |
Слънчогледово семе |
26.5 |
Сусам |
20.9 |
Маково семе |
23.8 |
Овесени ядки |
13.5 |
Гъби |
4.1 |
Тофу (соева извара) |
5.0-12.9 |
Ориз – кафяв |
7.8 |
Пшеница |
11.7 |
Пшеничен зародиш |
28.7 |
Пшенични трици |
16.0 |
Пш. брашно “Грахам” |
12.1 |
|
|
Макаронени изделия |
10.8-12.6 |
Царевица |
11.2 |
Картофи |
1.4-2.9 |
Плодове – пресни |
0.3-1.2 |
Компоти |
0.2-0.6 |
Пчелен мед |
0.3-0.5 |
Прочети още :
автор: Иван Пашов
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Знаете ли, че вашият дневен разход на енергия зависи не само от базалния метаболизъм (BMR), но и от нивото на физическа активност? Изчисляването…
В съвременния свят, където информационният поток е непрекъснат, когнитивната функция играе решаваща роля за успешното справяне с ежедневните…
С напредване на възрастта много хора забелязват спад в когнитивните си способности, като загуба на памет, затруднена концентрация и забавено…
Витамин Е е мощен антиоксидант, който играе ключова роля в поддържането на здравето и младежкия вид на кожата, като помага при сухота и предотвратява…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2025 Всички права запазени FHL.BG