Освен ,че е много подходяща за летния сезон,за да ни освежи и хидратира ,динята има и редица ползи за организма ни.Интересен факт,който е малко познат е ,че за да се запазят ,колкото се може повече от антиоксидантите,ликопен и бета каротин,трябва да съхраняваме динята при стайна температура, вместо в хладилник!
Какво съдържа динята
Динята е източник на пектинови вещества, растителни влакна /фибри/, витамин – А, В1, В2, В9,С,РР, както и на манган, никел, желязо, магнезий и калий.
- Дините са богати на аминокиселината цитрулин, която повишава нивото на аргинин и съответно на азотен окис в организма.
- Дините са също така богати на антиоксиданта ликопен и бета каротин.
- Благодарение на ниското си калорийно съдържание се препоръчва и при диети
- Препоръчва и при проблеми с отделителната система, заради високото съдържание на течности и за подобряване на храносмилането,поради съдържанието на фибри
- Фолиевата киселина, която се съдържа в динята, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Тя участва в синтеза на аминокиселините и в процеса на кръвообразуване, като регулира обмяната на течности в организма.
- Подходяща е за детоксикация на организма
- Динята е прекрасно диуретично средство
Какво съдържа 100 гр. Диня:
Продукт |
ккал |
белт. /гр |
мазн. /гр |
смилаеми въгл. /гр |
захари/гр |
вода |
желязо |
фибри |
вит.С |
Диня |
30 |
0.61 |
0.15 |
7.55 |
6.2 |
91.45 |
0.24 |
0.4 |
8.1 |
Информация за Диня :