Какво съдържат плодовете
Колко калории има в плодовете
Това е един от най често срещаните въпроси когато се започва диета.Повечето от жените когато стартират диета за отслабване ,включват сериозни количества плодове.Което не е лошо разбире се ,но трябва да е конролираво и в определен период от деня!Почти всички плодове, с изключение на авокадо и маслини, са въглехидратни храни. В гликемичен индекс или ГИ, е класиране от 0 до 100 се използва за описване на степента, в която различните въглехидрати,повишават нивото на глюкоза в кръвта, след като ги ядете. Нисък ГИ храни предизвикват бавно и постепенно покачване на кръвната захар; храни с висок GI се освояват бързо, което води до внезапен скок в нивата на кръвната захар. Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвна захар и свързания с нея инсулин, подборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно умение в борбата с излишната мастна тъкан.Този въпрос сме разгледали подробно в статията Гликемичен индекс на плодовете.
Тук ще разгледаме хранителните стойности и калории в плодовете,или по-простао казано ,ще може да си отговорите на въпроса колко калории има в една ябълка,ягоди,грозде и т.н.
Количеството Протеини, Мазнини, Въглехидрати и Калории е дефинирано за 100 гр. продукт за всички изброени храни
Плодове |
протеини |
мазнини |
Въгл. |
калории |
Авокадо |
2.0 |
14.6 |
8.5 |
175 |
Ананас |
0.5 |
0.1 |
12.7 |
55 |
Банани |
1.1 |
0.2 |
21.0 |
92 |
Вишни |
1.2 |
0.4 |
13.1 |
62 |
Грейпфрут |
0.7 |
0.2 |
9.8 |
44 |
Грозде - бяло |
0.7 |
0.1 |
8.4 |
38 |
Грозде - розово |
0.8 |
0.1 |
10.7 |
48 |
Грозде - червено |
0.7 |
0.2 |
18.2 |
79 |
Диня |
0.4 |
0.1 |
5.9 |
26 |
Дюли |
0.5 |
0.4 |
13.1 |
59 |
Кайсии |
0.1 |
0.1 |
11.1 |
46 |
Киви |
1.1 |
0.5 |
14.6 |
68 |
Круши |
0.3 |
0.4 |
14.5 |
64 |
Круши - Азиатски |
0.5 |
0.2 |
10.7 |
47 |
Круши - диви |
0.7 |
0.5 |
9.6 |
46 |
Лимони |
0.7 |
0.6 |
7.1 |
37 |
Манго |
3.0 |
0.5 |
17.0 |
86 |
Мандарини |
0.7 |
0.3 |
10.6 |
49 |
Мармалади |
0.7 |
0.5 |
68.0 |
286 |
Нар |
1.0 |
0.3 |
17.2 |
77 |
Помело |
0.7 |
0.5 |
10.0 |
48 |
Портокали |
0.9 |
0.2 |
10.5 |
48 |
Праскови |
0.6 |
0.1 |
11.3 |
49 |
Пъпеш |
0.7 |
0.3 |
6.1 |
30 |
Сливи сини |
0.8 |
0.2 |
18.7 |
81 |
Смокини |
0.8 |
0.3 |
19.2 |
84 |
Стафиди |
2.0 |
1.0 |
70.0 |
304 |
Сушени кайсии |
3.4 |
0.5 |
62.6 |
275 |
Сушени сливи |
2.2 |
0.4 |
63.9 |
274 |
Сушени смокини |
3.0 |
0.0 |
54.0 |
233 |
Тиква |
0.7 |
0.3 |
7.8 |
37 |
Фурми |
2.8 |
0.2 |
57.0 |
246 |
Череши |
0.8 |
0.4 |
13.5 |
62 |
Ябалки |
0.3 |
0.3 |
14.7 |
64 |
Ягоди |
0.9 |
0.5 |
17.4 |
79 |