Необходимо е да се поясни, че в състава на храните има, както лизин,така и други аминокиселини не е възможно да присъства само едната аминокиселина.Когато говорим за лизин,и ползите от неговия прием,много често той се свързва с приема на аргинин.Защо е така ? От значение е съотношението аргинин към лизин в борбата с вирусите причинители на възпалено гърло и херпеси. . За да има продуктът "противохерпесен" ефект, то съотношението трябва да е с превес на лизина.
Факт е, че хранителните продукти, които сме свикнали да поглъщаме ежедневно съдържат много повече аргинин, отколкото лизин - такива са тестените произведения, зърнените храни. Набавянето на лизин остава ограничено и съотвено започва да се изпитва дефицит от него. Обикновено се изчерпва в организма с възрастта, защото като възрастни все по-рядко посягаме към млечните продукти, които се оказват един от основните източници на набавяне на тази полезна аминокиселина. Тъй като лизинът участва в изграждането на важни антитела, хормони, ензими, в структурата на костите, мускулите и възстановяването на тъканите, да се осигури редовния му прием, означава да се погрижим за здравето си.
Така че неговото присъствие на трапезата не трябва да се изключва. Сиренето може да се превърне в основна храна за страдащите от херпесния вирус. Подходящи са всякакъв вид сирена - швейцарско, едам, гауда, рокфор, пармезан, сирене от козе мляко, по аналогия българско сирене и кашкавал. По количество лизин не отстъпват и млечно-киселите и млечните продукти, маслото, сметаната и сладоледът, произведен от мляко и сметана.
⇒Има плодове, които са богати на Lysine
По съдържание на тази аминокиселина папаята се нарежда редом до сирената и млякото. Няколко стъпала по-ниско от групата на екзотичните плодове, са мангото и авокадото. Много полезни в това отношение са кайсиите, както и ябълките, крушите, смокините. Тези плодове набавят лизин и в изсушен вид.Източник на лизин са цвеклото и червените домати.
⇒Спокойно може да се консумира риба - калкан, атлантическа сьомга, риба меч, аншуа, змиорка, бяла риба, кефал, лефер, шаран, щука, треска, скумрия, риба тон, пушена розова сьомга, акула, херинга, костур.
⇒От месата богати на лизин са този вид, който включва повече мускулни влакна и малко мазни тъкани, бутове, плешки, филета. С предимство са говеждото, телешкото, пилешкото, пуешкото месо, както и дроб, шунка.
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Чувството на студени ръце и крака е често срещан проблем, който може да бъде сигнал за нарушения в кръвообращението. Въпреки че в някои случаи…
Знаете ли, че вашият дневен разход на енергия зависи не само от базалния метаболизъм (BMR), но и от нивото на физическа активност? Изчисляването…
В съвременния свят, където информационният поток е непрекъснат, когнитивната функция играе решаваща роля за успешното справяне с ежедневните…
С напредване на възрастта много хора забелязват спад в когнитивните си способности, като загуба на памет, затруднена концентрация и забавено…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2025 Всички права запазени FHL.BG