Необходимо е да се поясни, че в състава на храните има, както лизин,така и други аминокиселини не е възможно да присъства само едната аминокиселина.Когато говорим за лизин,и ползите от неговия прием,много често той се свързва с приема на аргинин.Защо е така ? От значение е съотношението аргинин към лизин в борбата с вирусите причинители на възпалено гърло и херпеси. . За да има продуктът "противохерпесен" ефект, то съотношението трябва да е с превес на лизина.
Дневен прием на лизин е 3-5 грама .
Факт е, че хранителните продукти, които сме свикнали да поглъщаме ежедневно съдържат много повече аргинин, отколкото лизин - такива са тестените произведения, зърнените храни. Набавянето на лизин остава ограничено и съотвено започва да се изпитва дефицит от него. Обикновено се изчерпва в организма с възрастта, защото като възрастни все по-рядко посягаме към млечните продукти, които се оказват един от основните източници на набавяне на тази полезна аминокиселина. Тъй като лизинът участва в изграждането на важни антитела, хормони, ензими, в структурата на костите, мускулите и възстановяването на тъканите, да се осигури редовния му прием, означава да се погрижим за здравето си.
⇒Продуктът, който съдържа най-много лизин е маргаринът,

Така че неговото присъствие на трапезата не трябва да се изключва. Сиренето може да се превърне в основна храна за страдащите от херпесния вирус. Подходящи са всякакъв вид сирена - швейцарско, едам, гауда, рокфор, пармезан, сирене от козе мляко, по аналогия българско сирене и кашкавал. По количество лизин не отстъпват и млечно-киселите и млечните продукти, маслото, сметаната и сладоледът, произведен от мляко и сметана.
⇒Има плодове, които са богати на Lysine

По съдържание на тази аминокиселина папаята се нарежда редом до сирената и млякото. Няколко стъпала по-ниско от групата на екзотичните плодове, са мангото и авокадото. Много полезни в това отношение са кайсиите, както и ябълките, крушите, смокините. Тези плодове набавят лизин и в изсушен вид.Източник на лизин са цвеклото и червените домати.
⇒Спокойно може да се консумира риба - калкан, атлантическа сьомга, риба меч, аншуа, змиорка, бяла риба, кефал, лефер, шаран, щука, треска, скумрия, риба тон, пушена розова сьомга, акула, херинга, костур.

⇒От месата богати на лизин са този вид, който включва повече мускулни влакна и малко мазни тъкани, бутове, плешки, филета. С предимство са говеждото, телешкото, пилешкото, пуешкото месо, както и дроб, шунка.







