Вредни ли са яйцата ®
Колко яйца може да си позволим да изядем ,без това да е вредно за нашето здраве?
Грешното твърдение, че яйцата са вредни за здравето, се заражда през седемдесетте години на миналия век във САЩ. Американски учени опровергаха това твърдение, но години наред много лекари,за жалост и в Европа, и до ден днешен дават съвети на пациентите си да се въздържат от консумацията на яйца.
Редица лекари изразяват Мнение и препоръчват на пациентите си,да не консумират повече от 2 цели яйца дневно.Тези препоръки са напълно необосновани и погрешни.Има храни които съдържат много по-вредни Наситените мазнини отколкото яйцето, което е важен елемент от здравословната и балансирана диета.

Ползата и вредата от яйцата
На въпроса - полезни ли са яйцата, отговора е съвсем прост! Яйцата са сред най-полезните храни на планетата.Само си представете ... едно цяло яйце съдържа всички необходими хранителни вещества, необходими, за създаването на клетката на пилето.Въпреки това, яйцата са придобили лоша репутация, защото жълтъци са с високо съдържание на холестерол.В действителност, едно средно голямо яйце съдържа 186 мг холестерол, което е 62% от препоръчителния дневен прием.Хората вярват, че ако ядете холестерол от яйцата, ще се повиши холестерола в кръвта и това ще допринесе за сърдечно-съдови заболявания.Но се оказва, че това не е толкова просто. Колкото повече ядете холестерол с храната, толкова по-малко тялото ви произвежда холестерол от черния дроб.Нека разгледаме как става това..
Вредни ли са яйцата за черния дроб
Холестеролът често се разглежда като негативна дума.Когато го чуете, автоматично започвате да мислите за медикаменти, инфаркт и ранна смърт.Но истината е, че холестеролът е много важна съставка за тялото. Това е структурна молекула, която е съществена част от всяка една клетъчна мембрана.Тя се използва за производството на стероидни хормони като тестостерон, естроген и кортизол.Без холестерол, ние дори неможем да съществуваме.Като се има предвид колко невероятно важен е холестерола, за тялото, организма развива сложни начини ,за да гарантира, че винаги ще имаме достатъчно от него на разположение.Тъй като холестерола приет от храната не винаги е сигурна опция, черния дроб произвежда холестерол.Но когато ние ядем много богати на холестерол храни, черния дроб започва да произвежда по-малко.Така общата сума на холестерол в тялото се променя много малко, ако изобщо има такава промяна, холестерола просто се доставя от храната вместо от черния дроб.
Какво се случва, когато хората ядат Няколко цели яйца на ден?
В продължение на много десетилетия, хората са били съветвани да ограничат консумацията си на яйца, или най-малко на яйчни жълтъци (белтъка е предимно протеини и е с ниско съдържание на холестерол).Общите препоръки включват максимум 2-6 жълтъка на седмица. Въпреки това, това наистина няма научна подкрепа за тези ограничения.За щастие, ние имаме няколко отлични изследвания, които могат да дадът на нашите умове малко спокойствие.При тези проучвания, хората са разделени на две групи ... една група яде няколко (1-3) цели яйца на ден, а другата група яде нещо друго (като заместители на яйца). След това изследователите ,правят изследвания на хората в продължение на няколко седмици и месеци.
Тези проучвания отностно въпроса Вредни ли са яйцатаэпоказват, че:
В почти всички случаи, HDL ( "добрия") холестерол върви нагоре.Общия и LDL холестерол нива обикновено не се променят, но понякога те се увеличават леко.Консумирането на Омега-3, обогатени яйца могат да понижат триглицериди в кръвта, друг важен рисков фактор.Кръвните нива на каротеноидите антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, се увеличават значително.Изглежда, че в отговор на консумация на цели яйца, резултатите зависят от индивида.При 70% от хората, консумацията на цели яйца няма ефект върху Общия или LDL холестерол. Въпреки това, в 30% от хората, тези цифри, се движат леко нагоре.Но в граници които не мисля, че това е проблем. Проучванията показват, че яйцата променят LDL частици от малки, плътни LDL на големи.Хората, които имат предимно големи LDL частици имат по-нисък риск от сърдечни заболявания. Така че, дори ако яйца причиняват леки увеличения на нивата на LDL холестерола, това не е причина за безпокойство. Науката ясно, и категорично заключава, че 3 цели яйца на ден, са напълно безопасни за здрави хора.
Полезни ли са яйцата
Нека не забравяме, че яйцата са нещо повече от просто съдържащи холестерол ... те също са натоварени с много други полезни хранителни вещества, имащи други впечатляващи ползи :
-
Яйцата са с високо съдържание на лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които намаляват риска от очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта.
-
Яцето съдържа много високо количество Холин, хранителни вещества много полезни за мозъка, над 90% от хората са лишени от тези вещества
-
Яйцето е е източник на белтъчини с висока биологична стайност, а в същото време съдържат ниско количество калории. Затова съвременните диетолози съветват хората, страдащи от наднормено тегло, да включват в менюто си повече яйца, за по-голяма мускулна маса и по-добро здраве на костите.
Повече от половината калории в яйцата се осигуряват от мазнините в жълтъка. Хората, подложени на ниско-холестеролна диета, се притесняват от съдържанието на холестерол в яйцето.Както вече споменахме, не трябва да има притеснения до 2-3 цели яйца на ден. Белтък в яйцата се състои основно от вода (87%) и белтъчини (13%), не съдържа холестерол и почти никакви мазнини.В заключение ща кажем, че употребата на яйца, не се отразява на нивото на холестерол в кръвта до 3 яйца дневно.Няма публикувани изследвания в които да се съобщават резултати при кора които консумират повече от 3 яйца, въпреки че сме свидетели на много случаи на здрави хора които консумират огромни количества яюца.В спорт като бодибилдинг, където яйчения белтък е от основно значение за покачване на мускулна маса, яденето на огромен брой яйца е практика.Истината винаги е някъде по средата,включете яйцата задължително във вашето меню ,особенно при активно спортуващите,но не прекалявайте! Открих и един интересен казус (проучване само с един индивид). Това беше 88-годишен мъж, който консумира 25 яйца на ден и е напълно здрав!
Предвид невероятна гама от хранителни вещества и мощни ползи за здравето, качеството на яйцата като здравословна храна, може да бъде оценено само , към най-здравословните храни на планетата.
Прочети още информация ,какво съдържа яйцето :