Акай-Acai Berry е плодът на амазонското палмово дърво. Достига до три метра височина, а плодовете му са изключително богати на антиоксиданти (подобно на екстракт от червеното вино и боровинките). Плодовете са дребни, виолетово-черни на цвят. Семките на плодовете са много големи, заемат около 80% от плода.
Амазонското палмово дърво има дълга история в бразилската национална култура. То се е използвало от местното население за лечението на множество болести, между които подсилване на имунната система, борба с инфекциите, укрепване на сърцето, проблеми с ерекцията при мъжете. Намирало е широко приложение и при производството на високо енергийна храна и на вино. Сокът от плодовете намира широко приложение в последните години, поради мощния си антиоксидантен ефект.
Плодът на Акай ( Euterpe oleracea Mart.), който е роден в Южна Америка в последно време стана популярен като функционална храна, вследствие на своята антиоксидант потенциал. Плодовете са кръгли, с черно-лилав цвят, на около 1-инчов (25 мм) в диаметър и съдържат големи семена. Накисване на месестата част на плода се получава вискозна течност, която е приблизително 2,4% протеин и 5,9% липиди .Анализ на състава на мастната киселина разкрива, че мононенаситени олеинова киселина е основна мазнина, присъства на 56,2%, следвана от палмитинова (наситени мастни киселини; 24,1%) и линолова киселина (полиненаситена; 12,5%) . Анализ на феноли в плодовете разкри наличието на антоцианин 3-гликозиди, ферулова киселина, епикатехин, р-хидрокси бензоена киселина, галова киселина, протокатехинова киселина, катехин, елагова киселина, ванилова киселина, р-кумарова киселина и gallotannins . Цианидин-3-монозахариди са докладвани да присъстват в свежата пулпа при концентрация от 1040 ± 58 мг / л [ 13 ]. По-конкретно, глюкозиди цианидин-3-rutinoside и цианидин-3-глюкоза, се измерват при концентрации от 1.93 и 1.17 мг / г сухо тегло, съответно, с общо съдържание на антоцианин на 3.19 мг / г сухо тегло. Acai маса се съобщава да има антиоксидантен капацитет от 48.6 цмол TROLOX еквиваленти (ТЕ) / мл, измерени с помощта на кислород радикална капацитет абсорбция (ORAC) анализ . Антоцианините са обикновено се считат за по-големите платци на антиоксидантна активност на пулпата. Въпреки това понятие е било оспорено от група изследователи, които оценяват приноса на антоциани да бъде само 10% от общия брой на ин витро антиоксидантен капацитет и предполага, че съществуват и други, неидентифицирани, антиоксидантни съставки в плода .Тази група от изследователи в сравнение Капацитет Общо Oxidant събиране на боклук (TOSC) стойности за цианидин-3-глюкозид и цианидин-3-рутозид до съответстващите им концентрации в Акай препарати и е установено, че подготовката на Акай имат значително по-високи стойности, отколкото TOSC изчислява капацитета поради съставни Цианидин гликозиди.
Плодовете са известни най-вече с антиоксидантните си свойства. Освен това те се прилагат и със следните цели:
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Едно и също нещо ли са Pycnogenol и Pine bark extract Да, екстрактът от борова кора и пикногенолът са по същество едно и също нещо. Пикногенолът е маркова…
Pine Bark Extract известен още като Пикногенол, се извлича от кората на морския бор (Pinus pinaster) и е изследван за потенциалните му ползи за здравето.…
Nigella sativa лек за 100 болести Маслото от черен кимион се получава чрез студено пресоване на семената на Nigella sativa , малко флорално растение, произхождащо…
Лекарствени гъби при рак и други заболявания Медицинските гъби са известни и използвани в традиционната медицина от хиляди години като…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2023 Всички права запазени FHL.BG