Цинкът е необходим микроминерал в храната на дневна база, но само в много малки количества (50 милиграма или по-малко).
- Подсилване оздравителните процеси
- Силен антиоксидант
- Заздравяване на кожата и косата
- Участва във обмяната на въглехидратите
- Стимулиране на мозъчната дейност
Основните функции на цинк
► Регулиране на генетичните дейности
Цинкът е важен регулатор на множество генетични дейности. Клетките на тялото имат специално отделение, наречена ядро и вътре в ядрото са разположени приблизително 100000 гени. Тези гени предоставят указания за клетките и те трябва да решат кои инструкции да четат. Цинкът е от съществено значение за четенето на генетични инструкции и когато се приемат недостатъчни количества цинк, инструкциите могат да се разтълкуват погрешно.
► Подпомагане на баланса на кръвната захар и метаболитната степен.
Инсулинът, хормон, произвеждан от панкреаса, е необходим за придвижване на захарта от кръвта до клетките. Отговорът на клетките към инсулина се нарича инсулинов отговор. Когато храните не предоставят достатъчно количество цинк, инсулиновият отговор намалява и става по-трудно да се стабилизира кръвната захар.
Метаболитната степен - степента, в която организмът създава и използва енергия - също зависи от цинка за нейното регулиране. Когато цинка е дефицит в храната, метаболитната степен спада, заедно с хормоналната продукция на щитовидната жлеза.
►Поддържане чувствителността за мирис и вкус.
Гъстин е малък протеин, който участва пряко в усещането на вкус. Цинкът е необходимо да бъде свързан с този протеин, за да може това усещане да функционира правилно.
►Поддържане на имунната функция - много видове имунни клетки зависят от цинка за оптималното си функциониране.
Поради наличието на връзка между цинка и усещането за вкус и миризма, нарушеното усещане е общ симптом на цинков дефицит.
►Депресия, липса на апетит, недостатъчен растеж при децата, както и чести настинки и инфекции, също могат да бъдат симптоми за недостатъчност на цинк в хранителната диета.
►Металният, горчив вкус в устата може да бъде показателен за токсичност, породена от прекомерния прием на цинк. Също така токсичността се свързва и със стомашни болки, гадене, повръщане, спазми, диария.
►Националната академия на науките на САЩ определя допустимата горна граница за прием на цинк на 40 милиграма на ден за лица на 19 и повече години.
►Контактът с вода на някои храни, които имат по-голямо съдържание на цинк, който е във водо-разтворим вид, води до високи загуби на този минерал.
►Доставката на цинк в организма може да се намали от приема на следните лекарства: тиазидни диуретици като Diuril или Enduron; АСЕ инхибитори като Capozide и Lotensin; антибиотици, като пеницилинамин или тетрациклин; ранитидин и орални контрацептиви (противозачатъчни хапчета).
►Цинкът може да играе роля при предотвратяването и / или лечението на следните заболявания: акне, алкохолизъм, болест на Алцхаймер, анорексия, атопичен дерматит, цервикална дисплазия, болест на Крон, диабет, епилепсия, базедова болест, херпес, СПИН, мъжки стерилитет, възпалителни заболявания на червата,грип, остеоартроза, псориазис, ревматоиден артрит и др.
Хранителни източници на цинк
- Червено месо и пилешко месо (това са основните източници на цинк за мнозина).
- Стриди, раци, омари и други миди (стриди съдържат повече цинк на доза, отколкото всяка друга храна).
- Варива, ядки и бобови растения.
- Пълнозърнестите зърнени култури.
- Обогатени зърнени закуски.
- Млечни продукти като сирене.
Имайте предвид, че фитати в пълнозърнест хляб, зърнени храни, бобови растения и някои други храни инхибират абсорбцията на цинк и така влиаят на бионаличността на цинк .
Полезна информация за цинк:
♦ ZMA-повече мускули и сила ,по-малко мазнини
♦ Цинк при диети-Защо трябва да завишим прием на цинк при диета