Морски миди от древни времена са имали важно значение за човека. Хранителната стойност на мидите и техните вкусови качества ги правят търсен деликатесен продукт.А дали са диетични преценете сами...
Какво съдържат мидите
По съдържание на белтъчини миденото и говеждото месо са почти еднакви, но мидите съдържат 11 пъти повече калций и 2 пъти повече фосфор. Миденото месо съдържа също витамини от групата В ( В1, В2, В12 ) и С, богато е на фосфор, калций, желязо, мед, манган, йод, кобалт и арсен. Една порция миди на ден е достатъчна за набавянето на необходимия за организма цинк.
Миди-Калории
Морски миди-съдържат пълноценни белтъчини 13-19%, мазнини 3-5%, въглехидрати 1-4%полиненаситени мастни киселини,10 пъти повече микроелементи отколкото в рибите.Оказват положително влияние върху липидната обмяна, и капилярната пропускливост,също намаляват нивото на лошия холестерол.
През лятото морските миди използват за храна планктон, предполагам сте виждали оцветената вода през летните месеци,това се дължи на цъвтящия планктон.Това което е опасно в случая е ,че заедно с него мидите поемат и токсини, затова е важно да се ядат миди от чисти не замърсени с отпадни води и водоеми райони.При недостатъчна термична обработка на мидите има опасност от хранителни чревни инфекции и разтройство.