Карнозинът, наречен с право „антистарин” е открит през 1903 г. и представлява съединение на две аминокиселини – бета-аланин и хистидин. Без достатъчно бета-аланин синтезът на карнозин е ограничен.
В натуралната си форма , карнозина се съдържа във високи концентрации в тъканта на скелетната мускулатура. Това прави L-Carnosine (Карнозин) важен източник за мускулния тонус и сила.
Притежава следните по-важни свойства:
- Ефективно поглъща свободните радикали, т.е. той е мощен антиоксидант.⇒Карнозина е многократно по-мощен антиоксидант от витамин Е и селена , който стабилизира клетъчните мембрани, защитавайки ги от вредното въздействие на свободните радикали. Поради факта, че Карнозин се съдържа главно в месото, приема му като добавка е особено важен за хора, които не консумират телешко, свинско и пилешко месо
- Помага за ограничаване на окислението в организма, което е причинено от натрупване на водородни йони.
- предпазва от стареене съединителната и всички останали тъкани в човешкото тяло.Карнозина предотвратява стареенето на колагена и забавя многократно повяхването на кожата и образуването на бръчки.Карнозинът е най-ефикасният подмладяващ агент сред всички известни до момента
- подпомага регулирането на кръвната захар
- за покачване на аеробната и силовата издръжливост,препоръчва се за подобряване на силовите постижение и за по-дълги и тежки тренировки, подтиска натрупването на млечна киселина в мускула по време на тренировка, предава обем, засилва растежа и предпазва мускулите
Помага за ограничаване на окислението в организма, което е причинено от натрупване на водородни йони.
- Забавеното производство на киселина помага за предотвратяването на мускулната умора по време на тренировка, което гарантира максимално натоварване в залата и по-добро възстановяване между отделните серии .
- защитава от радиация,елиминира токсични съединения и притежава противораков ефект
- подобрява сексуалните възможности
- благоприятства оздравителния процес при различни рани и язви;
- подбрява микроциркулацията на кръвта в мозъчната тъкан и предпазва от редица мозъчни заболявания