Днес е 3 август -световен ден на динята!
Тази популярност се дължи на това ,че освен, че е много вкусна динята е и много полезна храна
Динята-природен антидепресант,афродизиак,диуретик и още нещо!
⇒Според последните изследвания тя е една от храните. които най-много помагат срещу рак тъй като е значителен източник на ликопен -антиоксидантно вещество което предпазва от рак.
⇒Списъкът с полезните и въздействия върху човешкото здраве е дълъг, освен приятният и вкус има още много причини за да консумираме този плод. Динята съдържа аргинин, които увеличава хормоните на растежа, той отпуска съдовете и намалява артериалното налягане. Аргининът притежава и психотропно действие, има способността да подобрява настроението.
⇒Според учените динята е най-добрия природен антидепресант. Знаем, че летните жеги могат да доведат до депресия при някои хора затова пък динята е отлично средство и за разхлаждане и за добро настроение. ⇒Освежаващия плод укрепва имунната система, не съдържа никакви мазнини и е с високо съдържание на витамин С, подходяща е при диети за намаляване на теглото.
⇒Когато се консумира в по-големи количества чисти шлаките в организма и помага за изхвърлянето на отровите, съдържа и вещества способни да разтворят дори и камъни в бъбреците.
⇒В динята има множество елементи укрепващи човешкия организъм. През горещините, когато човек се поти губи магнезий, а той е важен минерал с противостресов ефект, липсата му води до раздразнителност и нервност. Динята съдържа магнезий затова тя успокоява, ободрява, подобрява настроението и качеството на нощния сън.
⇒Подходяща е и за диабетици, но дозата не бива да надвишава 300 гр. дневно.
⇒Плодът е полезен при анемия, артрит, подагра, хронична бъбречна недостатъчност и при проблеми с пикочните пътища.
⇒Добър източник е на витамин А, 95% от съдържанието и е вода, съдържа 5-10% захари, състоящи се от захароза, гликоза, фруктоза. Динята съдържа още пектинови вещества, целулоза, витамините D1, B2, B6, C, PP, H, фолиева киселина и каротин.
⇒Полезна е при наднормено тегло, заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката. Плодът съдържа вещества, които имат способността да намаляват болката в мускулите.
⇒Динята съдържа веществото цитрулин разширяващо капилярите. След преработката му в организма то е изключително полезно за сърцето, кръвоносната система и имунната система.
⇒Действието на динята като афродизиак се дължи на веществото цитрулин, което се съдържа в месестата част и кората на динята. Когато се консумира в големи количества, цитрулинът задейства ензими в тялото, отговорни за отделянето на аргинин. Това е аминокиселина, която подпомага дейността на сърцето, обмяната на веществата и участва в имунната защита на организма.
Аргининът води до увеличаване на азотния окис, който от своя страна намалява напрежението в кръвоносните съдове. По подобен начин приемът на виагра подобрява еректилната функция. Все пак консумирането на диня няма ефекта на медикамента, защото тя не съдържа такава концентрация на субстанцията, но не е за подценяване фактът, че води до намаляване на напрежението в кръвоносните съдове без да се използват лекарства. За постигане на този ефект е необходимо да се изядат 6 резена от плода.
⇒С това полезните свойства на динята не се изчерпват. В този плод се намират намират едни от най-важните естествени антиоксиданти, които имат отношение в профилактиката срещу редица заболявания като астмата, , ревматоидния артрит. Консумирането на диня се препоръчва и при ангина, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми.
Динята е естествен източник на витамин С и витамин А, предимно във вид на бета-каротин. Богата е на витамини от групата В, необходими за производството на енергия. По-високо е съдържанието на витамин В6, както и на витамин В1 и магнезий.
Добре узрялата червена диня съдържа ликопен, силен антиоксидант, каротиноид, който неутрализира свободните радикали, отговорни за окисляването на холестерола и натрупването му по стените на кръвоносните съдове. Това негово свойство го прави подходящо средство при превенцията на сърдечно-съдови заболявания и рак на простатата. Съдържанието на ликопен в динята в сравнение с всички останали плодове и зеленчуци, е най-високо.
Динята е добър източник на тиамин, калий, натрий и магнезий, които участват в основни физиологични процеси в организма.
Заради повишеното потоотделяне през летните месеци организмът губи много натрий и калий, което може да се компенсира чрез редовното консумиране на плода.
Две купи с диня съдържат 80 калории, два драма диетични фибри, 25% от необходимата дневна доза витамин С, 20% от необходимата дневна доза витамин А, 20 грама захар и един грам протеини.