X-FACTOR за мускулен растеж
Арахидонова киселина представлява тип Омега 6 мастна киселина с много важно действие за човешкия организъм, която се използва в спорта, заради анаболната и функция.
Арахидоновата киселина води до увеличаване на производството на ейкозаноиди, които спомагат за повишаване на имунитета и възпалителните реакции в тялото.
Арахидоновата киселина се синтезира от линолова киселина, което ще доведе до производството на простагландини. Тези простагландини действат като репродуктивна функция (контракция на матката), епидермална функция ( епидермална цялост) и функция на тромбоцитите (защита срещу образуване на тромбоза). Неговите ефекти са противоположни на тези, предизвикани от докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), дълговерижни полиненаситени мастни киселини от семейството на омега-3 {виж продукти}.
Арахидоновата киселина и DHA представляват около 20% от мастните киселини на мозъка. И двете участват в развитието на мозъка.
Храни, богати на арахидонова киселина
- Фъстъчено масло
- Масло от черен дроб на треска: 1.24 g / 100 g.
- Пилешко сърце, приготвено: 0.801 g / 100 g.
- Гълъб, месо, печено: 0.417 g / 100 g.
- Гъска, месо, печено: 0.399 g / 100 g.
- Патешко 0.368 g / 100 g.
- Мляно телешко с 20% мазнина, сурово: 0.222 g / 100 g.
- Риба тон, сурово: 0.215 g / 100 g.
- Обобщено всякакви дреболии, яйчен жълтък и червено месо.
Arachidonic acid действие
- контролира имунните реакции
- помага за възстановяването и растежа на скелетната мускулатура.
- поддържа хормоналния баланс
- регулира нивото на холестерол в кръвта
- изключителна важна мастна киселина отговаряща за здравето на централната нервна система.
- помага при депресии
- увеличава мускулната маса
Дефицит на Омега-6 Арахидонова киселина
Недостигът в организма на тази мастна киселина може да доведе до неврологични заболявания: биполярно разстройство или болестта на Алцхаймер.
Странични ефекти се наблюдават, когато се прекали с приема на тази Омега-6 киселина, защото се обострят възпалителни симптоми при проблемни заболявания, като ревматоиден артрит например, диабет и т.н.
За сметка на това в спорта- най-вече в културизма и фитнеса, това провъзпалителното действие на арахидоновата киселина се използва широко, заради анаболния ефект, който упражнява върху мускулатурата, като увеличава чувствителността на андроген рецепторите.
Арахидонова киселина зоната
Провъзпалителна мастна киселина Омега 6 заема важно място в диета Зоната, при която основна цел е да се намали проидводството на лошите провъзпалителни айказаноиди. Инсулинът е основния посредник за формирането на Арахидонова киселина, чрез неговото понижаване, се намалява и нивото на телесните мазнини. Тоест в този хранителен режим, насочен към изхвърляне на токсичните мазнини, се препоръчва ограничаване на полиненаситена мастна киселина , защото излишекът на Arachidonic acid в организма води до натрупване на телесна маса.