Храни богати на фибри
Важно правило в съвременното здравословно хранене е наличието на фибри в храната. Фибрите са растителни влакна и се съдържат в зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Погрешна е представата, че фибрите са твърди и груби като консистенция. Дори меки храни, като бананите и авокадото, съдържа- много фибри.
Прието е да се смята, че фибрите са баластни вещества, които не се разграждат от ензимите в стомаха и червата. Но всъщност има два вида фибри - разтворими и неразтворими.
Разтворимите фибри се разграждат в храносмилателния процес. Смята се, че те намаляват нивото на холестерола в кръвта, тъй като се свързват с холестерола в приеманата храна и допринасят за извеждането му от организма. Разтворимите фибри намаляват и нивото на захар в кръвта, като забавят постъпването на прекомерно количество захар в кръвния поток, а разтеглят този процес за по-дълъг период от време.
Неразтворимите фибри подпомагат преминаването на храната през храносмилателния канал. Те поемат вода и набъбват в стомаха, като създават усещане за ситост. Подпомагат евакуацията на хранителната кашица през храносмилателния канал, като същевременно абсорбират токсичните вещества и ги изхвърлят и с това предпазват дебелото черво от заболяване.
Фибри псилиум и инулин
⇒Фибри на прах -инулин за отслабване
⇒ Now Foods Psyllium Husk 500 mg
⇒ Псилиум хуск или индийски живовляк Хая лабс

|
Източници на фибри:
|
Старайте се да приемате всеки ден поне два от изброените продукти на всяко хранене!
Прочети още по темата:







