►Биофлавоноидите представляват група витаминообразни водоразтворими растителни пигменти, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали (молекули с нестабилни и неравномерни връзки между електроните, които увреждат клетките).
►пигменти с растителен произход. Свързват се с жълтата, червената или синята пигментация при някои плодове, цветя и други.
►Те са група полифенолни антиоксиданти. Химическата им форма е производна на глюкозата - съдържат глюкозно съединение с хидроксилна група на друго вещество.
Какво е основното им значение:
Какви здравословни ползи черпим от биофлавоноидите:
Видове биофлавоноиди:
Широко срещан, почти във всички комплксни източници на биофлавоноиди, особено в цитрусите. Счита се за най - активният флавоноид. Има антивъзпалително действие. Именно той въздейства на хистамина като анти - алерген. Той има активиращо анти - оксидантно действие и действа като защита на витамин С в организма. С него се свързват антидиабетични въздействия на биофлавноидите. Приписва му се и антиракова защита.
Срещан най-често в какаото, но наличен и в червеното вино и зеленият чай, този биофлавоноид се счита ключов и проучван за кардиологичното здраве. Освен това има и силен антиоксидантен ефект; смята се че той не просто разбива (или реагира с) свободните радикали, а има цялостен процес на разграждането и изхвърлянето им от организма.
Съдържащи се в плодове като ягода, вишна, боровинка и много други, тази обширна група биоактивни вещества намира доста широко приложение в медицината. Освен обичайното антиокасидантно въздействие и извеждане на свободни радикали извън организма, те имат свойството да повишават вътреклетъчните нива на витамин С. Тази група вещества заздравяват кръвоносните съдове и помагат срещу кръвосъсирването. Не на последно място тази група вещества задържат разграждането на най - важния белтък в човешкото тяло: колагенът, основно съставящ съединителната тъкан, кости, стави, хрущяли, сухожилия и кожата. Вещества от тази група се използват и в стоматологията за превенция на зъбен камък.
Източници биофлавоноиди:
Биофлавоноидите активират токсичната защита на организма, а в някои случаи се смятат и за производни на т.нар. фитоестерогени, тяхната употреба дългосрочно в концентриран вид не е препоръчителна,но за сметка на това в натурален вид биофлавоноидите задължително трябва да присъстват в менюто ви!
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Triphala детоксикация и здраве за стомашно - чревния тракт Индийските лечители смятат, че билковата смес от тези три плода : Бибхитаки, Харитаки…
Натурални средства, които влияят най-много в случай на алергия Имуннта система реагира на алергените като на враг за организма и започва…
Летния сезон освен с много приятни емоции се свързва и с досадните комари, които много често развалят спокойствието ни. Някои спрейове против…
Едно и също нещо ли са Pycnogenol и Pine bark extract Да, екстрактът от борова кора и пикногенолът са по същество едно и също нещо. Пикногенолът е маркова…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2023 Всички права запазени FHL.BG