Бъдни вечер-трапеза пълна предимно със здравословни храни,
хапнете си добре, без да се безпокоите за фигурата си
и се насладете на семейния уют!
Един от най-важните и почитани семейни празници е Бъдни вечер,разтоварете сърцата си от всичко останало, освен от прошката и добротата!
Нека се замислим ,върху някои важни неща преди да изтеглим късметите си и да се насладим на вкусните ястия!
Ако бъдем хора, вместо победители, Ако бъдем честни, вместо безразлични, ако сме толкова сърдечни, колкото интелигентни, ако притежаваме толкова обич, колкото и съмнения, ако бъдем щастливи, вместо прави, то може би сме добри християни!!!
Бъдни вечер обичаи и традиции
На Бъдни вечер трапезата е много тържествена.Християнската традиция повелява да се приготвят постни ястия: сарми с кисело зеле или лозов листварен фасул, пълнени чушки, , жито, тиквеник,чесън,ошав, пчелен мед, орехи,плодове, обреден хляб-погача и др., за да бъде годината богата , с много храна. Броя на тези постни ястия трябва да бъде нечетен брой: 7, 9 или 11 . Това поверие идва от древноюдейската Кабала, в която това са три от свещените числа.Най-възрастния в семейството ,завърта богачата и я разчупва,като първото пърче от обредния хляб се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а„останлите се разпределят на всеки член от семейството според възрастта, „като като в някои домове се заделя и за домашните животни. След приключване на празничната вечеря,масата трябва да се остане неприбрана, за да може Бог да дойде и да вечеря. Поверието още гласи ,че трапезата не трябва да се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът.от този дом. Вярва се, че когато семейството заспи,починалите близки идват да вечерят.
Ястия за бъдни вечер -вкусни,здравословни и изпълнени със символика:
Меню за бъдни вечер и бъдни вечер трапеза:
- Пита или ПОГАЧА ,в която се слага за здраве -дрян и пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината.
- Компот от сушени плодове Ошав
- За да ви е сладък живота си хапнете МЕД
- Лук, за да бъде голям имота
- Чесън-пази от зли сили

- Според традицията Жито- най-важната храна на българина
- Ядки
Всички видове ядки съдържат много витамини А, Е и група В и минерали калий, фосфор,калций и желязо. Трудно може да се определи кой вид ядки е най-полезен, защото всеки вид притежава свой уникален състав.
- Плодове-придават колорит на масата на бъдни вечер
- Червено вино- е символ на топлина, любов,уют, здрав дух и дълголетие
- Варен боб
- Орехи-всеки си избира орех и по вида му се гадае дали ще бъде здрав; ако орехът е пълен, няма да боледува
- В менюто за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб,ориз леща, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.
Всеки трябва да опита от всички ястия от трапезата на бъдни вечер, за да му върви през годината.