Споровете за вегетарианството, както изглежда, няма да престанат скоро. Привържениците на отказа от консумацията на месо твърдят, че то съдържа много вредни вещества, които буквално ни унищожават. А опонентите им са убедени, че животинските протеини са крайно необходими на организма. Кой от тях е прав? Нека да разгледаме най-разпространените митове за месото и за вегетарианството.
В месото се съдържат токсини, които са продукт на разграждането на трупната отрова и те бавно тровят човешкото тяло.
В действителност: опасно е консумирането само на престояло месо, в което се съдържат продукти на гниене. При това някои вегетарианци се отказват от месото, но ядат риба - следователно, тя не съдържа токсини? А други не ядат дори и яйца, които със сигурност не може да съдържат трупни отрови!
Месото съдържа канцерогенни вещества, така че ако го консумирате постоянно, може да се разболеете от рак.
В действителност: канцерогени се съдържат само в пържените или пушените храни. Ако ядете варено, задушено или печено на скара месо, няма никаква опасност.
В действителност: от месо до месо има разлика. Обикновено се смята, че то вреди на фигурата, тъй като се усвоява изцяло от организма. Разбира се, ако се храните с тлъсто месо, ще натрупате много калории. Но си спомнете и това, че понякога диетолозите препоръчват на пациентите си да включат в хранителния си режимнетлъсто месо или пиле.
Вегетарианците живеят по-дълго, отколкото тези, които ядат месо.
Всъщност върху продължителността на живота влияят множество фактори, включително наследственост, околна среда, стрес. Американският гериатър Томас Перлз констатира, че много от столетниците никога не са спазвали диети. Например Хелън Рейшърт, която навърши 100 години, се храни с това, което иска и когато си поиска. Същия начин на живот водят и 98-годишната є сестра и 90-годишният й брат.
Вегетарианците като цяло са много по-здрави от онези, които ядат месо.
В действителност: месото съдържа не само протеини, но също и желязо, което е част от хемоглобина и активно участва в доставката на кислород към всяка една клетка в нашето тяло. Ако страдате от липсата на желязо, усещате слабост. А някои видове риби, от които често се отказват вегетарианците, са богати на мастни киселини омега-3 и притежават противовъзпалително действие, както и възможност да понижават болковите симптоми при такива заболявания като артрит.
Освен това проучванията показват, че редовната консумация на продукти, съдържащи омега-3 киселини, понижава три пъти риска от сърдечносъдови заболявания. Според статистиката в страните, където е популярен здравословният начин на живот с изключване на месото от храната, хората много по-често страдат от сърдечни заболявания. Липсата на хранителни вещества се отразява и върху външния вид на вегетарианците: обикновено те имат бледа кожа поради нарушена циркулация на кръвта. Освен това са по-склонни да страдат от преохлаждане и простудни заболявания.
В действителност: според мнозина изследователи способността на човека да преработва месото е заложена в гените. Ние знаем, че хищниците не са в състояние да преработват големи количества растителна храна и не могат да живеят дълго без животински продукти, за разлика от тях тревопасните не са в състояние да консумират месо. Ако ние по природа не бяхме всеядни, нямаше въобще да ни хрумне да ядем месо.
Притежателят на докторска степен по хранене Бари Гроувз, който наскоро публикува книгата "Какздравословното хранене ни прави болни", твърди, че диетичните храни в по-голямата си част са неестествени за хората, тъй като по природа ние сме хищници и храносмилателната ни система първоначално е била адаптирана към разлагане на месните мазнини и други "антивегетариански" продукти. "Зеленчуците не са проблем - казва Гроувз - но ние не разполагаме нито с биологични, нито с химични причини за употребяването им. А черният дроб например съдържа всички витамини и минерали, които са ни необходими". Все пак, ако се храните предимно с месо, това също няма да доведе до нищо добро. Същността на здравословния хранителен режим е в избягването на крайностите. Най-добре е да консумирате храна, която съдържа и протеини, и мазнини, и въглехидрати, но от всичко по малко, твърдят специалистите.
Вид храна |
Вода |
Белтъчини |
Мазнини |
Въглехидрати |
Калории |
Агнешко |
70,8 |
17,5 |
11,7 |
0 |
181 |
Говеждо |
66 |
18,8 |
13,7 |
0 |
204 |
Овче |
69 |
18,2 |
12,5 |
0 |
191 |
Свинско |
50 |
14,1 |
35 |
0 |
383 |
Телешко |
72,7 |
20,5 |
5,4 |
0 |
134 |
Пилешко |
73,3 |
21,6 |
3,9 |
0 |
125 |
Кокоше |
61,1 |
17,7 |
20,8 |
0 |
266 |
Пуешко |
63,1 |
20,6 |
15,3 |
0 |
227 |
Петли |
71,3 |
20,8 |
7 |
0 |
150 |
Гъски |
54,9 |
14,5 |
22,7 |
0 |
336 |
Кренвирш |
64,5 |
18,5 |
20,1 |
0 |
242 |
Луканка |
29,4 |
25,6 |
39,7 |
0 |
474 |
Салам "Камчия" |
60 |
21 |
16,4 |
0 |
239 |
Хамбурски салам |
57,3 |
17 |
22 |
0 |
274 |
Шпеков салам |
33 |
22 |
40,5 |
0 |
467 |
Саздърма |
40,7 |
21 |
34,3 |
0 |
408 |
използван източник Блиц
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Nigella sativa лек за 100 болести Маслото от черен кимион се получава чрез студено пресоване на семената на Nigella sativa , малко флорално растение, произхождащо…
Лекарствени гъби при рак и други заболявания Медицинските гъби са известни и използвани в традиционната медицина от хиляди години като…
Индол-3-карбинол / DIM противодейства на раковите клетки причинени от хормонален дисбаланс Diindolylmethane /Dim представлява натурална хранителна…
Black Cohosh Extract Хранителна добавка за облекчаване симптомите на менопауза Билката Гроздовиден Ресник, по-позната като Черен Кохош…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2023 Всички права запазени FHL.BG