Рибата е типична белтъчна храна. При диетично хранене са подходящи речните риби (бяла, пъстърва, шаран, мряна и др.), както и нетлъстите морски риби. Рибното месо по хранителните си и биологични качества не се различава от основно от месото. Рибните белтъци съдържат всички есенциални и заменими аминокиселини в оптимални съотношения, а поради голямото количество на метионин имат и липотропно действие. Главна съставна част на мускулната тъкан на рибата са белтъците (12,7—24,3% от общата й маса). Някои от тях са разтворими във вода — миоалбуминът, а други не — миозинът. Макар и по-малко количество, сложни фосфосъдържащи белтъци (нуклеопротеиди) също са налични. Съединителната тъкан на рибата е по-нежна и доста по-малко по количество в сравнение с тази на месото. Тя е изградена основно от колаген, който при топлинна обработка се трансформира в желатин. Ето защо варена, печена или пържена, рибата по-лесно се сдъвква от месото. Аминокиселинният състав на рибните протеини е подобен на този в месата от домашни животни и дивеч. Редица аминокиселини, определяни като фактор на растежа — триптофан, треонин, хистидин, лизин, също са в значителни количества и затова рибата е много подходяща за деца. Мазнините в рибата варират в широки граници. Това се определя от вида, възрастта, сезона, местопребиваването на рибата. Речните риби, като пъстърва, мряна и др.) съдържат от 0,6 до 12,2 г мазнини на 100 грама, като най-постни са плоските риби — бяла риба, щука, каракуда и др. Морските риби: скумрия, херинга, сардела, лефер, попчета, калкан, съдържат от 0,6 до 21,8 г мазнини, а през есента мазнините се повишават. Океанските риби (риба тон) и някои морски видове като паламуд се отличават с повече мазнина.
Колкото по-тлъсти са рибите, толкова по-трудно се смилат. Мазнините на рибата са изключително ценни за човека, тъй като те са богати на полиненаситени мастни киселини и мастноразтворими витамини.
Рибата е богата на макроелементи — калий, калций, магнезий, натрий, сяра, фосфор, флуор, както и на микроелементи — желязо, йод, кобалт, мед, никел, цинк, флуор и др. Много важно е високото съдържание на йод - 4 - 135 г (има се предвид на 100 г продукт), нажелязо - (62 - 1200 г), на цинк - (900 - 2000 г).
Относително високо е съдържанието на витамините A, D2, Е, К, В1 В2 , В12 (в черния дроб и хайвера на рибата).
Рибата се консумира и под форма на преработени рибни продукти — осолена, сушена, студено или топлопушена, различни промишлени консерви и пр.
При диети за отслабване се препоръчва предимно прясна риба, обработена кулинарно чрез варене или печене.
Вид храна |
Вода |
Белтъчини |
Мазнини |
Въглехидрати |
Калории |
Бяла риба |
80,6 |
17,6 |
0,6 |
0 |
78 |
Бял амур |
74,5 |
17,6 |
6,4 |
0 |
132 |
Пъстърва |
77,8 |
16,5 |
4,5 |
0 |
110 |
Сом |
72,1 |
13,3 |
11,3 |
0 |
168 |
Съомга |
66,8 |
19,9 |
12,2 |
0 |
195 |
Чига |
75 |
18 |
6 |
0 |
130 |
Шаран |
80,9 |
14,6 |
3,6 |
0 |
93 |
Щука |
79,6 |
18,4 |
0,8 |
0 |
83 |
Калкан |
82,7 |
15,8 |
0,6 |
0 |
70 |
Карагъоз |
62,9 |
15,5 |
20,4 |
0 |
253 |
Кефал |
75,1 |
19,4 |
2,5 |
0 |
104 |
Копърка |
82,3 |
14,5 |
0,8 |
0 |
185 |
Мерлуза |
80,7 |
16,5 |
0,5 |
0 |
74 |
Лефер |
76,5 |
19,8 |
2,5 |
0 |
104 |
Паламуд |
73,2 |
20,5 |
5 |
0 |
115 |
Сардина |
73,8 |
19,4 |
5,2 |
0 |
128 |
Сафрид |
77,7 |
18,6 |
2,1 |
0 |
96 |
Скумрия |
72,8 |
24,3 |
3,2 |
0 |
129 |
Прочети още по темата:
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
С напредване на възрастта много хора забелязват спад в когнитивните си способности, като загуба на памет, затруднена концентрация и забавено…
Витамин Е е мощен антиоксидант, който играе ключова роля в поддържането на здравето и младежкия вид на кожата, като помага при сухота и предотвратява…
Естествени решения за по-добър сексуален живот Сексуалното здраве е неразделна част от нашето цялостно благосъстояние. Проблемите с либидото…
Как да поддържаме кожата свежа и еластична Сухата и дехидратирана кожа е често срещан проблем, който засяга много хора, особено в студените…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2024 Всички права запазени FHL.BG