Гликемичен индекс-glycemic index
Храни с нисък гликемичен индекс таблица
Гликемичен индекс (ГИ) е стойност, показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин. Гликемичният индекс на храните се измерва в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с ГИ 100. Защо е важно да знаем кои храни са с нисък гликемичен индекс: Поглъщането на въглехидрати в достатъчни количества преди тренировка, е важно за да се гарантира поддържането на кръвната захар по време на тренировка. В допълнение към тяхното количество, обаче е от основно значение и качеството на въглехидратите. Гликемичен индекс (ГИ) е инструмент, който може да се използва за класифициране на храни съдържащи въглехидрати, съгласно гликемичен отговор.
Топ оферта днес
Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвна захар и свързания с нея инсулин, подборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно умение в борбата с излишните килограми. Избирайте и направете списък на храни с нисък гликемичен индекс, когато включвате въглехидрати в менюто си, особено във втората половина на деня. Сутрин може да си позволявате и нещо по-калорично или с по-висок ГИ. Трябва да се съобразите, че след топлинна преработка, всички храни повишават своя гликемичен индекс.
Прибавянето на протеини, мазнини, фибри, лимонов сок и оцет води до намаляне на гликемичният индекс на храната. Колкото по-малко е количеството на една храна, толкова по-малък е нейният гликемичен товар-glycemic load. Това озночава освен glycemic index, да контролирате и количеството на храната. Сега ще можете да изберете въглехидрати с нисък гликемичен индекс от таблица.
Ето и примерна таблица с посочените стойности на гликемичен индекс на основните храни
Въпреки всичко казано дотук, гликемичният индекс не е напълно достатъчен за цялостна оценка на хранителните качества на продукта. Освен него трябва да се следи и процентното съдържание на въглехидрати в хранителния продукт. Гликемичният отговор (нивата на кръвна захар) още зависи от:
- стомашното изпразване;
- чревната абсорбция;
- индивидуалния инсулинов отговор;
- комбинацията от консумираните храни.