Макар днес да не е често срещан елемент в повечето кухни, куиноата е богато на амино-киселини (протеини) семе, което има мъхната, кремообразна, тънка и хрупкава текстура и леко наподобяващ на орехи вкус когато е подложено на термична обработка. Куиноата е достъпно целогодишно.
По-често смятано за зърно, куиноато всъщност е подобно на зелените листни зеленчуци, като спанак и цвеклото. Той е наскоро откритото древно „зрънце”, което някога се е смятало за „златото на инките”.
Ползи на куиноата
- Помага при мигрена. Ако сте склонни към получаване на мигрена, пробвайте да добавите куиноа към диетата си. Той е добър източник на магнезий - минерал , който помага за отпускането на кръвоносните съдове и редуцира пристъпите на мигрена.
- Куиноата защитава от сърдечна недостатъчност. При направено изследване в Щатите, където сърдечната недостатъчност е една от основните причини за хоспитализация при по-възрастното население, се оказвало, че хората, които приемат редовно пълнозърнеста закуска, имат с 29% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.
- Фибрите съръджащи се в пълнозърнестите храни предпазват от рак на гърдата при жените. Доказано е, че хранителен режим, богат на диетични фибри и плодове, осигурява защита от рак на гърдата при жените в периода преди менопаузата. Приемът на концентрирани на фибри храни намалява рискът от рак на гърдата значително.
- Куиноата има значителни сърдечносъдови предимства за жените в периода след менопаузата. Приемът на пълнозърнени храни, каквато е куиноа, поне 6 пъти седмично е особено добра идея за жените в периода след менопаузата, които имат висок холестерол, високо кръвно налягане или признаци за сърдечносъдово заболяване.
- Пълнозърнестите храни действат още като силен протектор срещу детската астма.
- Помага в предотвратяването на появата на камъни в жлъчния мехур. Консумацията на храни, богати на неразтворими фибри, като куиноа, може да помогне на жените да се предпазят от поява на камъни в жлъчния мехур.
- Защитава от рак колкото /или даже повече от зеленчуците и плодовете. Отскоро се провеждат изследвания, които са свързани не със „свободната” форма на фитонутриентите и тяхната антиоксидантна сила, а с тяхната „прикрепваща се” форма, която се освобождава по време на храносмилане и след това се абсорбира. Пълнозърнестите храни имат точно такава прикрепваща се форма на фитонутриентите си и е много вероятно тя да е по-добър агент срещу риска от рак.
- Лигнаните, съдържащи се в ръжта, ни предпазват от заболявания на сърцето. Един вид фитонутриент, който е особено концентриран в пълнозърнестите храни, е лигнанът. Лигнанът ни защитава не само от рак на гърдата, но и от други форми на рак, също така и от различни болести на сърцето.
- Куиноа и останалите пълнозърнести култури понижават риска от диабет 2 вид. Куиноа, както и другите пълнозърнести култури, са богат източник на минерала магнезий.
Кратко описание и история
Макар често да мислим, че куиноа, чието научно название е Chenopodium quinoa, е вид зърнена храна, той всъщност е близък до спанака и цвеклото. Тези богати на амино-киселини семена имат не само много нутриенти, но са и много вкусни. Макар най-известният вид куиноа да е жълт на цвят, има и други разновидности, като оранжев, розов, червен, лилав или черен. Въпреки че са изключително рядко срещани по магазините, листата на куиноа са ядивни и имат подобен на спанака и цвеклото вкус.
Куиноа е култивиран за първи път из Андите - в Перу, Чили и Боливия, преди около 5000 години. По-късно в опитите си да разрушат и контролират южно-американските индианци, испанските завоеватели забраняват отглеждането на куиноа и даже заплашват със смърт всеки, който се опита да го култивира.
Как да го избираме и съхраняваме
- Винаги когато хупувате куиноа, без значение дали е пакетиран или не, се уверете, че няма следи от влага.
- Когато се чудите какво количество куиноа да купите, не забравяйте, че по време на готвене той увеличава няколко пъти размера си.
- Ако го съхранявате в хладилник, ще се запази пресен за около шест месеца
източник; GOTVACH.BG
Статията има информативен характер, продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се използват за лечение!
Nigella sativa лек за 100 болести Маслото от черен кимион се получава чрез студено пресоване на семената на Nigella sativa , малко флорално растение, произхождащо…
Лекарствени гъби при рак и други заболявания Медицинските гъби са известни и използвани в традиционната медицина от хиляди години като…
Индол-3-карбинол / DIM противодейства на раковите клетки причинени от хормонален дисбаланс Diindolylmethane /Dim представлява натурална хранителна…
Black Cohosh Extract Хранителна добавка за облекчаване симптомите на менопауза Билката Гроздовиден Ресник, по-позната като Черен Кохош…
Fhl.bg-Фитнес и Здраве Магазин за хранителни добавки в София 0888 917 000 024829562
Copyright © 2010 - 2023 Всички права запазени FHL.BG